'Wolvega is geen oplossing als Groningen stekker uit drafbaan Stadspark trekt'

Volgens de gemeente Groningen zit de paardensport te veel in de weg bij de ontwikkeling van de drafbaan als evenemententerrein. Foto: Bas Huybers - Huybers.com

Een samenvoeging met het Victoria Park in Wolvega is geen realistische optie als Groningen de stekker uit zijn drafbaan op het Stadspark trekt.

Beide drafsportcentra zijn te verschillend van opzet om samen verder te kunnen, betoogde Ferry Hollander, commercieel manager van de Friese renbaan, woensdagavond als een van de vele insprekers in een informatiebijeenkomst van de Groningse gemeenteraad.

Drafbaan moet toplocatie worden voor wereldbands

Die hakt op 9 september de knoop door over het plan van het gemeentebestuur om de drafbaan te sluiten en om te bouwen tot een van Nederlands grootste evenementenlocaties, met plek voor jaarlijks twaalf concerten van wereldbands en festivals tot 55.000 tot 65.0000 bezoekers.

Dat plan stuit zowel in de paardensportwereld als bij omwonenden van alle omliggende wijken rond het Stadspark op verzet. De Groningse koersorganisator, de Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging, houdt donderdag rond de middag een demonstratieve rijtoer van het Stadspark naar de Grote Markt om de politiek te overtuigen van de noodzaak om de baan te behouden.

Wolvega is er voor topsport, Groningen voor aanstormend talent

Een fusie met de Friezen, is volgens Victoria Park-woordvoerder Hollander geen optie. De snelle drafbaan in Wolvega richt zich op de top van de Europese drafsport, terwijl Groningen vooral belangrijk is als opleidingscentrum voor talentvolle jonge paarden met potentie om de top te halen.

Daarmee heeft de baan in het Stadspark niettemin een belangrijke functie voor de sport als geheel. ,,Zonder breedtesport geen topsport.’’ Maar uitwijken naar Wolvega zoals het gemeentebestuur suggereert, is niet realistisch, hield ook Cees Pluimgraaff, manager van de drafsportkoepel NDR, de gemeenteraad voor. ,,Je voegt SC Heerenveen ook niet samen met de lokale voetbalvereniging.’’

Drafbaan én omwonenden keren zich tegen plannen in Stadspark

Een lange rij van insprekers keerde zich woensdagavond tegen de plannen om de drafbaan per 2021 te sluiten en op te stoten naar de top van de Nederlandse openluchtconcerten.

Vertegenwoordigers uit de drafsport betreuren het dreigende verlies van de baan, met de Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging Groningen voorop. Omwonenden uit alle omliggende wijken vrezen schade aan de natuur in het Stadspark, nog meer geluidshinder van de concerten dan zij nu al ondervinden en overlast van verkeer en de massale in- en uitstroom van concertgangers.

Waar omwonenden hun pijlen vooral richten op het ‘luchtkastelen’ die het Groningse college de gemeenteraad voorspiegelt in de businesscase voor een nieuwe toekomst van het Stadspark als locatie voor wereldconcerten, kraakt de KHRV ook de bezuiniging die sluiting van de drafbaan zou opleveren.

Koersorganisator tegenover raad: ‘U wordt het bos in gestuurd’

Zo is er volgens burgemeester en wethouders een investering van bijna 1 miljoen nodig om de baan geschikt te houden voor de drafsport en daarna jaarlijks nog eens 255.000 euro aan onderhoudskosten. In werkelijkheid blijft de jaarlijkse onderhoudssubsidie van 10.000 euro van de gemeente grotendeels onbenut en voorziet de KHRV voor de komende vijf tot tien jaar geen onderhoudskosten. ,,U wordt het bos ingestuurd’’, sprak adviseur Siebren de Jong tot de raadsleden.

Nieuws

Meest gelezen

menu