Drafbaan zoekt cruciale akte van stichter Stadspark Groningen

Bronzen plaquettes op het monument voor J. E. Scholten getuigen van de paardensport-passie van de Stadspark-stichter. Maar een akte waarin zijn nazaten zouden hebben gedongen dat de drafbaan altijd moet blijven bestaan, is nergens meer te vinden. Foto: Archief DvhN

Hebben de nazaten van Jan Evert Scholten nu wel of niet vastgelegd dat de Groningse drafbaan nimmer zou mogen verdwijnen toen ‘hun’ Stadspark na de oorlog overging naar de gemeente?

Die vraagt blijft ook na jaren archiefonderzoek nog altijd onbeantwoord. De Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen is ervan overtuigd dat er een legaat bestaat waarin staat dat de paardensport altijd een plaats zou moeten houden in het Stadspark. Dat stuk zou een streep kunnen halen door het gemeentelijke plan om de huur van de drafbaan per 2021 op te zeggen.

Gemeente kan niks in archieven vinden

De KHRV zoekt de akte al sinds 2013 omdat ze toen al voor een sterfhuisconstructie vreesde nadat Groningen het onderhoud van de drafbaan terug schroefde naar minimaal niveau. Probleem: het is nergens te vinden. Ook de gemeente slaagt er niet in het stuk op te diepen uit de archieven, bevestigt een collegewoordvoerster.

Het stuk zou zijn opgemaakt toen de vereniging Het Stadspark die grootindustrieel en weldoener Scholten had opgericht in 1909, zich na de oorlog zag geconfronteerd met torenhoge herstelkosten. Het park was zwaar gehavend door Duitse loopgraven en verdedigingswallen.

Zwaar gehavend park ging na oorlog over naar Stad

De vereniging hief zichzelf in 1949 op en droeg het Stadspark over, maar Scholtens nazaten zouden hebben bedongen dat de gemeente de drafbaan altijd moest handhaven. De archieven van de vereniging zijn daarna in delen naar het gemeentearchief gegaan, maar het bewuste stuk lijkt verdwenen.

De KHRV hoopt dat er ook een exemplaar bewaard is gebleven via het Groningse notariskantoor dat de akte heeft opgemaakt. Daarvoor zoekt ze nu verder bij de landelijke bewaarplaats voor alle notariele protocollen bij de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) in Winschoten.

Nieuws

Meest gelezen

menu