Drafsport komt in actie bij het Peerd van Ome Loeks: de drafbaan moet blijven

Met een ludieke actie bij het standbeeld van het legendarische Peerd van Ome Loeks gaf de noordelijke drafsport de Groningse gemeenteraad dinsdag nog één allerlaatste schot voor de boeg voor de cruciale vergadering over de toekomst van de drafbaan in het Stadspark. Foto: Jaspar Moulijn

Ze heeft allerminst het postuur van Dik Trom. Toch beklom pikeur Sytske de Vries dinsdag het Peerd van Ome Loeks als ware zij de kinderboekenheld van weleer. Namelijk: achterstevoren.

De frêle Friezin voerde actie met collega-pikeurs en drafsportliefhebbers uit het hele Noorden. Het protest bij het standbeeld van iconische ‘Peerd’ bij het Groningse hoofdstation was een allerlaatste schot voor de boeg voor de Groningse politiek.

Gemeente wil geen koersen maar rockconcerten op drafbaan

Morgenavond hakt de Groningse gemeenteraad de knoop door: valt na honderd jaar het doek voor de drafbaan in het Stadspark? De gemeente wil de Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging de huur opzeggen. De paardenkoersen zouden in de weg staan bij de plannen om van het Stadspark een van de grootste openluchtpodia van het land te maken.

De kansen voor de KHRV lijken niet heel gunstig. Alleen de oppositie sputtert nog tegen, maar met de steun van de vier collegepartijen lijkt het college verzekerd van een raadsmeerderheid.

Koersorganisator: politiek wordt met foute cijfers bos in gestuurd

Volgens de KHRV wordt de raad met foutieve cijfers het bos in gestuurd: er zou 1 miljoen nodig zijn om de baan op te knappen en daarna nog jaarlijks een kwart miljoen. In werkelijkheid is de baan volgens de Groningse koersorganisator helemaal op orde en kost onderhoud niet meer dan 10 mille per jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu