Dreigende verkrotting ‘een immens probleem’

Wakker schudden. Dat is wat de provincie wil met de waarschuwing dat verkrotting van onverkoopbare goedkope koopwoningen dreigt.

Om het tij te keren stopt de provincie 2 miljoen euro in een transitiefonds. De bedoeling is dat panden die voor verloedering van de omgeving zorgen met vereende krachten worden aangepakt of gesloopt.

‘Druppel op de gloeiende plaat’

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) was dinsdag de eerste om toe te geven dat 2 twee miljoen van de provincie een druppel op een gloeiende plaat is. ,,We hebben het over een immens en buitengewoon serieus probleem. In delen van krimpgebieden dreigt totale verkrotting. Wij geven hiermee een signaal af aan partijen die denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt.’’

De provincie doet voor de zoveelste keer een beroep op het Rijk, banken, woningcorporaties, woningbezitters en andere eigenaren van vastgoed. ,,Als we niet met zijn allen de schouders eronder zetten, kost ons dat als samenleving in 2030 ruim 1 miljard euro. Dan kun je de verloedering uittekenen en rekening houden met kapitaalvernietiging.’’ Eikenaar doelt op de situatie waarin het voor eigenaren financieel ondoenlijk of onverstandig is geld te steken in gedateerde huizen.

Dat leidt ook tot een verdere waardedaling van de directe omgeving. In de krimpgebieden Oost-Groningen, De Marne en Delfzijl komen tot 2040 door een stevige bevolkingsdaling zo’n 14.000 van de 60.000 woningen leeg te staan.

Krimp

Steeds meer jongeren trekken weg, er worden minder kinderen geboren en de regio vergrijst. ,,Of er meer partijen zijn die geld steken in het transitiefonds? Nee, we hebben geen concrete toezeggingen. Jammer genoeg heeft het Rijk nog de houding dat het een individueel probleem is’’, zegt Eikenaar.

De provincie geeft de hoop dat er toch een effectieve coalitie met overheden en particuliere instellingen kan worden gesloten, niet op. ,,Die 2 miljoen van ons moet je zien als een oproep.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu