Drenten en Groningers: afstand houden wordt een blijvertje

Afstand houden bij de kassa in het tuincentrum. Een blijvertje? Foto: ANP/Phil nijhuis

Het blijft normaal om afstand te houden en elkaar te begroeten zonder elkaar aan te raken, ook na de coronacrisis.

Dat denken de meeste inwoners van Drenthe en Groningen, zo blijkt uit een peiling van het Sociaal Planbureau Groningen en het Trendbureau Drenthe. Ruim 4.500 mensen beantwoordden vragen over de gevolgen van de coronacrisis op hun leven.

Omgangsvormen

Van de inwoners van Drenthe denkt 54 procent dat het afstand houden op straat en in winkels een blijvertje is. 33 procent gelooft dat het nog maximaal een half jaar duurt en 12 procent denkt dat we snel weer teruggaan naar de omgangsvormen van voor de crisis. Van de Groningers gelooft 48 procent dat afstand houden normaal blijft en 38 procent geeft het nog maximaal een half jaar.

Niet meer zoenen en handen schudden als je een bekende tegenkomt op straat blijft volgens 57 procent van de Groningers en 62 procent van de Drenten ook na de crisis normaal. Zo’n 1 op de 10 Noorderlingen ziet dit helemaal anders en denkt dat er straks net als vroeger weer gewoon handen geschud en gezoend wordt.

Angst voor besmetting

De angst om besmet te raken met het coronavirus zit er ondanks de lage bestemmingsgraad in het Noorden flink in bij een groot deel van de bevolking. In Groningen is 48 procent in meer of mindere mate bang om besmet te raken en in Drenthe heeft 43 procent dit. Bijna net zoveel mensen zijn bang om anderen te besmetten met het virus.

Bijna 1 op de 4 Groningers en 1 op de 5 Drenten voelen zich tijdens de coronacrisis eenzamer en somberder dan normaal. Op financieel gebied lijken de gevolgen van de crisis, in elk geval ten tijde van het onderzoek, voor veel Noorderlingen relatief mee te vallen. Van de Groningers zonder vitaal beroep geeft 12 procent aan door de crisis geen of minder werk te hebben, tegen 9 procent van de Drenten.

Veel veranderd in korte tijd

,,Wat vooral opvalt is dat er in sociaal opzicht in een korte tijd heel veel veranderd is”, zegt onderzoeker Marian Feitsma van het Sociaal Planbureau Groningen. ,,Zoveel zelfs, dat veel Noorderlingen het niet voor zich zien dat we terug gaan naar de omgangsvormen van vroeger.” In het najaar wil het planbureau hetzelfde onderzoek nogmaals uitvoeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu