Drenten en Groningers in Australië: 'Bosbranden zijn bijna niet te bevatten, zo groot en zo intens'

Grote brand woedt ten noorden van Sydney ANP

De bosbranden in Australië nemen ongekende vormen aan. ,,De intensiteit en de omvang. Het is bijna niet te bevatten", vertelt de in Paterswolde geboren Jan-Willem de Waard.

Hij werkt voor Rabobank en woont samen met zijn vrouw en hun kinderen van 9 en 11 jaar oud in Sydney. In deze stad gaat alles redelijk zijn normale gangetje. Maar daar buiten is het totale chaos. Grote wegen zijn afgesloten, het vuur slaat verwoestend om zich heen. Het zijn die beelden die de wereld ziet. Torenhoge vlammen, dode dieren, mensen die alles kwijt raken.

De Waard en zijn gezin zijn veilig, maar ze horen de verhalen van vrienden, collega's en bekenden. ,,Mijn vrouw maakt zich wel zorgen. Ze werkt voor Achmea en heeft collega's die buiten de stad wonen. Achmea heeft dagelijks te maken met schadeclaims van boeren die zijn getroffen door de branden. Sommige boeren zitten te wachten op het bericht dat ze moeten worden geëvacueerd."

'Vrij extreem'

Dick Vogel uit de stad Groningen, noemt de situatie 'vrij extreem'. ,,Ik ben een week in Melbourne nu, anderhalf uur vliegen van Sydney waar ik woon. In beide steden is er geen direct gevaar, met uitzondering van de randen van de steden. De enige overlast is de rook, wat ademhalingsproblemen kan opleveren bij mensen met astma. Ikzelf krijg last van mijn keel als ik te lang buiten ben."

Ondanks de soms dikke rook gaan mensen gewoon naar buiten, soms met een mondkapje. ,,Het is wel overal het gesprek van de dag. Mensen maken zich zorgen. Iedereen kent wel iemand in of rondom de getroffen gebieden. Ikzelf heb me niet onveilig gevoeld tot dusver. Dat komt omdat ik bewust in de grote steden blijf. Ik werk als fondsenwerver voor goede doelen en dat werk gaat gewoon door."

'Rook verschilt per dag'

De rook speelt ook de 25-jarige Daan Brinkers uit Haren parten. Hij werkt als schipper en zeilinstructeur en neemt dagelijks toeristen en zakenlieden mee voor tochtjes door het havengebied van Sydney. ,,Het aantal boekingen is nu wel minder. Ook wordt er wel gecanceld. De rook verschilt per dag."

Nu het vervoer van onder meer levensmiddelen via grote wegen onmogelijk is, zijn booteigenaren gevraagd goederen via het water te vervoeren. Mocht hij worden gevraagd, dan zal Brinkers hulp aanbieden. Omdat hij voor langere tijd in Australië wil zijn, deed hij zelfs cursussen om als vrijwillige brandweerman aan de slag te kunnen. ,,Maar er zijn redelijke strenge eisen, dus voor nu is dat geen optie."

Wel gaat de oud-Harenaar zich aansluiten bij schippers die hun boot beschikbaar stellen als de brandweermannen in maart worden bedankt voor hun tomeloze inzet. ,,Er gebeurt hier een hoop, er is veel ingezameld. En voor de brandweermannen en hun familie is al een gratis dagje uit gepland."

Nieuws

Meest gelezen

menu