Drenthe en Groningen komen er ook tijdens de tweede coronagolf relatief goed vanaf. Vergelijk hier jouw gemeente met de rest van het land

Rutte komt dinsdag niet met nieuwe maatregelen, maar hij dreigt wel met draconische ingrepen als we het virus niet snel in de greep krijgen. Foto: ANP/Phil Nijhuis

De toename van het aantal besmettingen met corona lijkt langzamerhand iets af te vlakken in Drenthe en Groningen. Net als tijdens de eerste golf doen beide provincies het ook nu weer relatief goed.

Het Noorden blonk uit in de eerste golf. Drenthe en Groningen ontsprongen de dans in de tweede golf niet. Het aantal besmettingen liep veel sneller op dan tijdens de eerste golf. Toch is de situatie hier ook nu nog veel gunstiger dan in het Zuiden en het Westen.

De kaart verbeeldt de toename van het aantal besmettingen per 10.000 inwoners sinds 1 augustus, toen de tweede golf zich openbaarde. Klik op de gemeenten voor meer info. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

Om een idee te geven van het verschil tussen het Noorden en de zwaarst getroffen regio's: sinds het begin van de crisis in februari is het totaal aantal besmettingen in Amsterdam en Rotterdam opgelopen tot ruim 300 per 10.000 inwoners. In Groningen (de zwaarst getroffen gemeente in Drenthe en Groningen) is dat 137.

Onderstaande grafiek toont het dagelijks verloop van het aantal vastgestelde besmettingen in Drenthe en Groningen.

We lijken over het hoogtepunt van de tweede golf heen te zijn. Toch blijft voorzichtigheid geboden, want het virus is er nog steeds en de cijfers kunnen heel makkelijk weer oplopen. Bovendien zijn de aantallen relatief laag. Dat is fijn, maar het betekent wel dat ze sterk kunnen fluctueren.

Alle ogen op de volgende persconferentie

Wat te doen met de maatregelen? De ogen van veel mensen waren gericht op dinsdagavond. Dan zou het kabinet een persconferentie geven. Het lijkt erop dat er vanavond nog geen duidelijkheid komt of het kabinet harder wil ingrijpen tegen verspreiding van het virus.

Dat is, vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zog, begrijpelijk. Het kabinet zit in een lastige spagaat. „Eigenlijk wil je na het invoeren van de vorige maatregelen een paar weken aanzien hoe het gaat. Maar met de impact van het virus nu kun je eigenlijk niet een paar weken wachten."

Of de strengere maatregelen hun werk doen, moet eigenlijk nog blijken. Daarom is nu bepalen of er meer actie nodig is vrijwel onmogelijk.

Op naar volledige lockdown?

Wat te doen om het virus verder in te dammen? De volgende stap is een praktisch volledige lockdown met mogelijk een verbod op alle binnensporten, verdere beperking van groepen tot een maxium van twee personen en sluiting van onder meer musea, sportscholen en verbod op het uitoefenen van contactberoepen als de kapper.

Het kabinet heeft eerder in de crisis aangegeven dat een lokale aanpak van het virus een mogelijkheid is. Het Noorden doet het niet zoveel beter dat te verwachten is dat Groningen, Friesland en Drenthe worden ontzien bij nieuwe maatregelen. Bovendien: toen de vorige keer werd gesproken over regionale aanpak kwam daaar in de praktijk weinig van terecht.

Aantal besmettingen loopt te hard op

Het aantal positief geteste mensen in heel Nederland het afgelopen etmaal is landelijk 10.353. Dat getal is al dagenlang boven de 10.000, al lijkt het iets te stabiliseren. „Dit is niet genoeg. Het moet echt naar beneden", zegt Ernst Kuipers die vooral naar de druk op de ziekenhuizen kijkt. Hij benadrukt dat het reproductiegetal onder de 1 moet komen. Nu zit het landelijk op 1,22. Dat betekent dat 100 persoon met corona gemiddeld 122 mensen besmetten.

Kuipers: „Zelfs als het onder de 1 komt, blijft het aantal ziekenhuisopnames nog een hele tijd hoog. Hoe hoger de golf nu wordt, hoe langer het duurt voor we ook daar weer op een normaal niveau zitten."

De druk op de ziekenhuizen blijft oplopen. In totaal liggen er 2.249 coronapatienten in het ziekenhuis, van wie 506 op de intensive care. De reguliere zorg is op veel plekken afgeschaald. Landelijk gaat om 25 tot 30 procent van de zorg die is uitgesteld. Het gaat dan om zorg waar een bed voor nodig is. Dagbehandelingen, spreekuren en diagnostiek draaien nog gewoon door.

'Bij de eerste golf applaus, nu is de situatie grimmig'

Toch is er veel gemor, zegt Kuipers te merken. Mensen reageren soms gepikeerd en boos als ze getroffen zijn door gevolgen van het virus. „Bij de eerste golf werd er een applaus gehouden. Nu is de situatie soms grimmig. Ik hoor het uit de ziekenhuizen, ik hoor het van de mensen die testuitslagen doorbellen."

Afgelopen weekend werden hier en daar opnieuw illegale feesten gehouden. Kuipers zei bij een persconferentie maandag daar met 'compleet onbegrip' naar te kijken. „Waar dat soort feesten toe leidt is dat vervolgmaatregelen strenger worden. Als die er dan komen, maar weer niet nageleefd worden, moet weer nagedacht worden over strenge maatregelen. Zo blijven we in een vicieuse cirkel zitten."

Corona dashboard

Meer cijfers bekijken? Dat kan op de coronadashboards van de  Rijksoverheid  , de  GGD Drenthe  en de  GGD Groningen  .

Nieuws

Meest gelezen

menu