Drenthe is één van de veiligste regio's van het Europese continent. Groningen duikelt op ranglijst van besmettingen met corona

Drenthe en Friesland staan deze week in de top 25 van Europese regio’s met het laagste aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Groningen bungelde maandenlang onderaan diezelfde lijst van ‘goede regio’s’ maar heeft er in twee weken tijd 31 nieuwe besmettingen bij gekregen.

De mobiele teststraat in Meppel wordt over ruim een week geopend.

De mobiele teststraat in Meppel wordt over ruim een week geopend. Foto: ANP

Dit blijkt uit gegevens van datajournalist Jelmer Visser van het Europese onafhankelijke journalistieke platform Innovation Origins , dat al sinds het begin van de coronacrisis in maart alle coronacijfers in Europa bijhoudt. Visser en zijn collega’s baseren zich op de originele cijfers van instanties zoals de GGD’s in Nederland en zuster- instanties in andere Europese provincies of regio’s.

Door niet alleen cijfers per land bij te houden maar juist per regio wordt veel duidelijker zichtbaar dat er binnen landen grote verschillen zijn. Zo valt al sinds het begin van de crisis op dat er in Nederland vele malen meer besmettingen zijn in Zuid- en West-Nederland terwijl het Noorden al maandenlang bijzonder weinig coronabesmettingen telt. In landen zoals Duitsland en Frankrijk zijn vergelijkbare verschillen te zien.

Opmars

Uit de nieuwste cijfers op deze ‘Covid-19 Map of Europe’ blijkt dat het coronavirus weer met een opmars bezig is. ,,Het begin van de tweede golf was vorige week al niet te missen en nu is de pandemie definitief terug’’, stelt Visser.

Vooral België en Spanje worden hard geraakt door de nieuwe besmettingsgolf. In Nederland is er ook een nieuwe haard in de regio Rotterdam. ,,Waar bij onze zuiderburen de groei in het hele land is te zien, is dit in Nederland juist niet het geval’’, stelt Visser.

‘Wild westen en ordentelijk oosten’

,,Nederland lijkt verdeeld in een wild westen en een ordentelijk oosten. Drenthe en Friesland behoren zelfs tot de gebieden met de minste nieuwe besmettingen van het hele continent. Met minder dan tien nieuwe positieve diagnoses in de afgelopen week staan deze twee noordelijke provincies op plek 18 en 22 op de ‘goede’ kant van de lijst.’’

Journalist Visser zegt zich serieuze zorgen te maken over de snelle groei van de besmettingen. ,,Op basis van voortschrijdende gemiddeldes stijgt Nederland zelfs sneller dan de ‘coronakoplopers’ Spanje en België. Het blijft gissen of dat alleen te verklaren is door de opschaling van de testcapaciteit door de GGD’s.’’

Hij wijst erop dat de situatie van nu behoorlijk lijkt op die in het voorjaar. ,,Deze maand komen veel mensen terug van hun ‘welverdiende’ zomervakantie in het buitenland. Voelt dit als een déjà-vu? Dat kan kloppen. In februari kwamen immers veel vakantiegangers weer terug van hun welverdiende wintersporttripje.’’

De cijfers van Visser en Innovation Origins zijn van afgelopen weekeinde. Maandag bleek aan het eind van de dag uit cijfers van de GGD dat de groei van het aantal besmettingen in de provincie Groningen doorzet. In absolute aantallen lijkt Groningen nu zelfs meer besmettingen te hebben dan aan het begin van de coronacrisis, maar destijds werden er veel minder mensen getest.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu