Drewes Wildeman wil een groen inspiratiepark in 't Zandt (en de provincie vindt dat een goed idee)

Drewes Wildeman (rechts) van Landgoed De Camping. Foto: Drewes Wildeman

Een meer, misschien met een uitkijktoren? Een plek waar kinderen kunnen leren over eb, vloed en verzilting? Drewes Wildeman van Stichting Landgoed DeCamping heeft heel veel ideeën voor ‘t Zandt. De provincie geeft 12.000 euro om het masterplan verder te ontwikkelen.

Met de subsidie kunnen veertig leerlingen van het Alfa College in Groningen samen met landschapsbureau LAOS aan de slag om een plan te bedenken voor een groene en waterrijke dorpsrand voor ‘t Zandt. Voor de zomer moet er een projectplan liggen, waar Wildeman mee verder kan.

Educatief ervaringspark

„Ik ben buitensporig abnormaal blij met de steun”, zegt Wildeman. „We zijn drie jaar geleden begonnen en als je dan ziet waar we nu staan: echt tof.” Stichting Landgoed DeCamping in ‘t Zandt is een sociaal dorpsbedrijf op de plek waar vroeger de voetbalvereniging zat. Wildeman wil graag uitbreiden. Hij wil toeristen naar ‘t Zandt trekken door de omgeving een boost te geven. Geen duizenden mensen, maar groepen Groningers die een dagje weg willen.

„Door een meer aan te leggen, wil ik een soort educatief ervaringspark opzetten. Waar je kunt leren over dingen als eb en vloed”, zegt Wildeman. Maar hij wil ook de boeren erbij betrekken, zodat bezoekers bijvoorbeeld ook kunnen leren hoe een kalfje geboren wordt. Misschien is het in de toekomst zelfs mogelijk om vanaf hier naar andere Groningse dorpen te varen.

Sociaal dorpsbedrijf

„We willen werkgelegenheid en werkplekken creëren.” Het is de bedoeling dat hier straks mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen, maar bijvoorbeeld ook schoolverlaters of mensen met een handicap. „Dat doen we nu op de camping ook al”, zegt Wildeman. „Zij kunnen hier op hun eigen tempo leren werken.”

Het is de bedoeling dat het meer aan de overkant van zijn camping komt, op het land van een pootaardappelboer. Die staat ervoor open om een deel van de grond af te stoten.

Subsidie van de provincie

Gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) steunt de plannen van Wildeman. „Een relatief klein plan als dit kan heel veel impact hebben. Dit zorgt ervoor dat er straks ook kleinschalige recreatie mogelijk is in de omgeving. Je kunt er wandelen, fietsen en recreëren op het water.”

De subsidie is bedoeld voor het onderzoek. Ook de gemeente Eemsdelta, het Alfa College en Noorderpoort betalen mee aan het project. Voor de uitvoering moeten andere fondsen worden gevonden.

Nieuws

menu