Drie Roemenen opgepakt voor brute groepsverkrachting Ten Boer

Foto: Shutterstock

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor de brute verkrachting van een 42-jarige vrouw in Ten Boer in mei. Het slachtoffer is opgelucht, zegt advocaat Liesbeth Poortman.

,,Na veel duw en trekwerk van mijn kant is er eindelijk een resultaat’’, zegt de Groningse slachtofferadvocaat.

Ze dreigde de politie onlangs nog met een kort geding om de aanhoudingen af te dwingen. ,,Ik moest veel druk op de zaak zetten. Gelukkig zitten deze drie enge mannen nu vast.’’

Slachtoffer vertelt over verkrachting in podcast

Volgens Poortman heeft de politie de drie verdachten na het gebeuren onterecht laten lopen. Ze was daar zo verontwaardigd over dat ze een podcast met het relaas van het slachtoffer wereldkundig maakte.

Het slachtoffer vertelt in de audio-uitzending dat ze eind mei door drie kennissen in haar eigen woning en in haar eigen bed is verkracht. Ze werd gedrogeerd met GHB en merkte hoe de mannen haar seksueel misbruikten.

Luister hieronder de podcast die Liesbeth Poortman publiceerde.

Vrouw moest weken wachten voor ze aangifte kon doen

De vrouw durfde aanvankelijk niet naar de politie, uit angst dat ze niet zou worden geloofd. Ze ging wel naar het ziekenhuis. Een arts constateerde zeer gewelddadig handelen en schakelde de zedenpolitie in.

Het slachtoffer wilde aangifte doen en gaf de politie de namen en adressen van hun belagers. Maar ze kreeg te horen dat ze eerst twee weken bedenktijd moest nemen voordat ze een verklaring kon afleggen. De bedenktijd is niet verplicht maar wordt wel aangeraden om te voorkomen dat mensen te impulsief aangifte doen van een zedenmisdrijf.

Door uitstel is mogelijk bewijsmateriaal verloren gegaan

Nadat de politie een afspraak voor de aangifte nog een keer uitstelde, zocht het slachtoffer hulp bij Poortman. ,,De politie had de mannen direct moeten oppakken. Door het uitstel is mogelijk kostbaar bewijsmateriaal verloren gegaan’’, betoogt de advocaat.

Op haar aandringen kon het slachtoffer in juni eindelijk aangifte doen. Ze kreeg te horen dat de mannen niet werden opgepakt, maar een brief kregen met het verzoek zich te melden op het politiebureau. ,,Niet te geloven’’, aldus Poortman.

‘Enge mannen’

Het slachtoffer heeft psychische klachten overgehouden aan de brute verkrachting. Poortman: ,,Ze is nu opgelucht dat haar belagers zijn aangehouden. Maar hoe lang blijven ze vast? Wat doen ze als ze vrijkomen? Daar is ze huiverig voor. Hopelijk is er genoeg bewijs voor een veroordeling of bekennen ze wat ze hebben gedaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu