Drie dagen, zes optredens

Joost Dijkema rookt nog even een shagje op het dakterras van Brouwerij Martinus. Hij speelt om zeven uur en moet nog even opladen. Het is zijn vierde oh nee vijfde optreden tijdens Eurosonic. ,,Ik ben de tel kwijt geraakt. Het is ook zoveel.”

Tijdens het popfestival staat bijna elk poppodium in Groningen van woensdag tot en met vrijdag vol bands uit Europa. Daaromheen is een uitgebreid randprogramma en daar spelen voornamelijk bands uit de regio.

Groninger Dijkema speelt zes keer in drie verschillende formaties, een keer met countryrockband Reverse Cowgirls, drie keer met punkband Recipees en het optreden in Brouwerij Martinus is zijn tweede soloshow van de afgelopen drie dagen. 

,,Ik ben benieuwd hoe het gaat vandaag.” Hij wijst naar binnen ,,mensen zitten hier lekker bier te drinken, ik hoop dat ze echt luisteren’’.

Niet veel later begint het optreden. Dijkema speelt knap gitaar maar het merendeel van het publiek lijkt vooral gekomen om het bier te proeven en een praatje te maken. Met een gefronst gezicht verlaat Dijkema na het optreden zijn stoel. ,,Ik kan daar helemaal van mijn à propos van raken.’’

Om elf uur staat hij in Café Koster met zijn andere band: Reverse Cowgirls. Het is zijn zesde en laatste concert van deze drie dagen. Grijnzend: ,,Nu heb ik wel geluk. Zij rijden.'' Omdat hij net al heeft gespeeld, sjouwen de bandleden alle spullen naar het café in de Groningse binnenstad.

Maar nu eerst even naar huis. Rustig op de bank voor de tv hangen. ,,Ik merk dat ik flink gesloopt ben na al die optredens.’’

Een paar uur later staat Dijkema in het Hoogstraatje zijn spullen weer uit te laden. Via een grote achterdeur tilt hij ze direct vanaf de straat het podium van Café Koster op. De avond is nogal uitgelopen en hij begint niet om elf uur maar om middernacht. Dijkema zit er niet mee. Monter zet hij alles klaar voor de show.

Nog even de gitaar stemmen en Dijkema begint om vrijdag om 12 uur ’s nachts aan zijn zesde en laatste show in drie dagen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
esns
menu