Drie keer zoveel agenten in Ter Apel na winkeldiefstallen

Foto: Huisman Media

In het winkelcentrum van Ter Apel lopen deze week elke middag zes in plaats van de gebruikelijke twee politieagenten rond.

Dat zegt Jos Bruining, chef van de politieteam Ommelanden Oost.

De extra inzet is het gevolg van het feit dat middenstanders in Ter Apel al geruime tijd worden geconfronteerd met winkeldiefstallen. Die worden volgens de politie vooral gepleegd door veiligelanders: mensen uit veilig verklaarde landen die in het asielcentrum verblijven.

Actieweek

,,We willen met deze actieweek laten zien dat we bovenop deze problematiek zitten’’, zegt Bruining. ,,Het is een signaal naar de dieven toe. We plegen de extra inzet in de middag omdat dan de meeste winkeldiefstallen worden gepleegd.’’ De extra agenten komen volgens hem uit een team van flexibel in te zetten mensen van de politie in Noord-Nederland.

Bruining benadrukt dat niet alleen het winkelcentrum scherper in de gaten wordt gehouden. ,,Het verkeersteam van de politie controleert ook vaker op de toegangswegen naar het dorp. Zulke controles kunnen ons ook helpen bij het bestrijden van criminele feiten. Denk aan mensenhandel.’’

Blij met extra agenten

Burgemeester Leendert Klaassen van de gemeente Westerwolde is blij met de extra agenten. ,,En niet alleen de agenten doen aan de actie mee. Ook buitengewone opsporingsambtenaren van onze gemeente en beveiligers van het COA worden ingezet.’’

Klaassen hoopt dat de actie leidt tot een vermindering van de overlast. De gemeenteraadsleden hopen dat ook. Zij hebben daarbij staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Asielzaken uitgenodigd om met hen te komen praten over de problematiek. Ze willen dat 'Den Haag' structurele maatregelen neemt om de door veiligelanders veroorzaakte overlast te verminderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu