Drie mensen gewond na ritje in grote zweefmolen op Meikermis in Groningen. 'In plaats van rustig te zakken ging de molen ineens weer aan'

Foto: TikTok.

Op de Meikermis in Groningen zouden zondagavond drie mensen gewond zijn geraakt. In zweefmolen ‘Around the World’, die op 60 meter hoogte rondjes draait, zouden verschillende bakjes op elkaar zijn gebotst.

Volgens een getuige zat het been van een van de slachtoffers onder het bloed. ,,De attractie is nu dicht. Ook het hek om het platform heen is geraakt en gebogen.” Die lezing strookt met een post die rondgaat op TikTok.

Daarin waarschuwt de plaatser: ‘Jongens, schommel is gevallen. Niet ingaan!’ Op een foto is te zien hoe een paar mannen druk bezig zijn met een bakje, anderen bezorgd toekijken en inderdaad het hek om het platform verbogen is.

‘De molen ging ineens weer aan’

Peter Steinfort, woordvoerder op het stadhuis, bevestigt dat drie mensen lichtgewond zijn geraakt bij de attractie. ,,Normaal gesproken komt de zweefmolen aan het einde van de rit een paar meter boven het platform tot stilstand en dan zakken de stoeltjes langzaam rechtstreeks naar beneden. Daar is iets misgegaan, want in plaats van rustig kaarsrecht zakken ging de molen ineens weer aan.”

Met de gewonden gaat het naar omstandigheden goed, weet Steinfort. ,,Ze zijn enorm geschrokken, maar hoefden gelukkig niet naar het ziekenhuis.”

Noodknop

Volgens de woordvoerder drukte de exploitant direct op de noodknop, maar toen was het leed al geschied. ,,Meerdere bakjes kwamen tegen elkaar en de hekken aan. Vermoedelijk gaat het om een elektronische storing, maar dat wordt uitgezocht.”

Stilgezet

Direct na het incident is de zweefmolen stilgezet. En dat blijft voorlopig zo. Steinfort: ,,Hij voldeed aan alle vergunningen en keuringen. Maar er is wel wat gebeurd. Op dit moment onderzoeken de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en kermiskeuringsdienst TUV de attractie. Zolang er geen honderd procent zekerheid is dat dit niet weer gebeurt, mag de attractie van ons niet open.”

Nieuws

menu