Herdenkingen in de provincie: zo anders dan anders

Van de gebruikelijke drukte op 4 mei bij de witte dame is dit jaar geen sprake Foto: Huisman Media

De coronacrisis raakt alles en dus ook de dodenherdenkingen op 4 mei. De twee stilste minuten van het jaar en alles wat daar bij hoort, zijn anders dan anders. Ook in de provincie Groningen.

Stille tochten naar de herdenkingsmonumenten worden niet gelopen, nergens staan honderden mensen bij elkaar stil te wezen.

Wat op verschillende plekken wel gebeurt, is dat enkele bestuurders op de juiste afstand van elkaar een krans leggen. op een ander dan het normale tijdstip. Op het Martinikerkhof in Groningen bijvoorbeeld doen burgemeester Koen Schuiling en commisaris der koning Rene Paas dat. Schuiling houdt ook een toespraak. De plechtigheid wordt uitgezonden via RTV Noord.

Het uitzenden van de herdenking, op andere manieren, gebeurt ook in verschillende dorpen in de Ommelanden. Onstwedde is zo’n dorp. De herdenking wordt daar gehouden in de hervormde kerk, achter gesloten deuren, om ‘ongewenste samenscholing’ te voorkomen.

De coronacrisis maakt ook dat de 70ste verjaardag van de witte dame van het kleine dorp Wedderveer anders verloopt dan gepland. De witte dame, een standbeeld, is een van de bekendste herdenkingsmonumenten in Oost-Groningen. Het werd gemaakt door de stad-Groninger beeldhouwer Wladimir de Vries en in 1950 onthuld door de weduwe van de in de oorlog omgekomen verzetsman Eltjo Mulder.

Historische herdenking

De witte dame werd snel een begrip, helemaal toen de gemeente Bellingwedde het beeld aanwees als haar centrale plek om te herdenken. Honderden mensen uit de wijde omgeving verzamelden zich sindsdien op 4 mei bij het beeld. In 2005 beleefden zij een historische herdenking. Voor het eerst sprak er toen een Duitser, Gemeindedirektor Siegfried Lammers van de buurgemeente Rhede.

,,Dit jaar had de burgemeester van Rhede ook een toespraak gehouden’’, vertelt voorzitter Astrid Lüürssen van het 4 mei-comite Westerwolde-Noord. ..Maar dat gebeurt nu dus niet. Een herdenking zal er wel zijn.’’

Maar dan wel de kleinste die de witte dame ooit zag. Drie mensen zijn op een nader te bepalen tijdstip bij het beeld aanwezig. Astrid Lüürssen zelf, burgemeester Jaap Velema van Westerwolde en trompettist Joop Stötefalk.

,,Hij zal het taptoe-signaal blazen’’, vertelt Lüürssen. ,,We houden onderling afstand en de plechtigheid wordt geregistreerd door de lokale omroep Radio Westerwolde en live of iets later uitgezonden. Het is een besloten bijeenkomst.’’Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu