Drie verdachten aangehouden na dood Groninger (19) op schoolplein Lewenborg

Het schoolplein waar het slachtoffer werd aangetroffen. Foto: Venema Media

De politie heeft vrijdagmiddag twee jongens van 17 jaar en een vrouw van 18 jaar uit Groningen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een jongeman (19) op een schoolplein in Groningen.

Het slachtoffer, volgens de politie ook een inwoner van de stad Groningen, werd in de nacht van donderdag op vrijdag vlak voor half één zwaargewond aangetroffen door een voorbijganger. Hij lag op het schoolplein van obs De Vuurtoren aan de Vaargeul in de wijk Lewenborg aan de oostkant van de stad. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Buurtbewoners werden ‘s nachts opgeschrikt door het geluid van ambulances, vertelt Marianne Gerbes (40) die recht tegenover de school woont. ,,Mijn man schoof de gordijnen opzij en zag een heleboel commotie op het schoolplein. Er was overal politie en er waren afzetlinten. Het was net of we in een foute film waren beland.’’

Hangplek voor tieners

Het is nog niet bekend wat er zich heeft afgespeeld op het schoolplein. Volgens Gerbes gebruiken kinderen en tieners het schoolplein ‘s avonds geregeld als hangplek. ,,Ze lopen ook weleens rotzooi te trappen. Je hoort soms een bierflesje kapot vallen of dat er vuurwerk wordt afgestoken.’’

Een jonge buurtbewoner die net zijn hond uitlaat, bevestigt dat er in de avonduren vaak jongeren op het schoolplein rondhangen. ,,Jongens en meisjes. Ze drinken, roken en luisteren naar muziek. Ook naar drillrap. Daar ben ik zelf geen fan van, maar ik weet wat het is.”

Drillrap

Drillrap is een relatief nieuwe, agressieve rapvorm waarbij de beoefenaars elkaar naar het leven staan. Het is vanuit Amerika en Groot-Brittannië overgewaaid naar Nederland. Onder Amsterdamse en Rotterdamse groepen zijn al meerdere slachtoffers gevallen, die met messteken om het leven zijn gebracht. Ook in Groningen heeft drillrap aanhang.

Of drillrap een rol heeft gespeeld bij de gewelddadige dood van de 19-jarige man is onbekend. Ook los van drillrap zijn er de laatste tijd opmerkelijk veel jeugdige slachtoffers te betreuren bij steekincidenten.

Spoedbericht

Obs De Vuurtoren is vrijdag gesloten gebleven. De ouders zijn ‘s ochtend door school opgebeld of in appgroepen ingelicht. Een moeder met een kind in groep 5 vertelt dat op de site van de school weldra een ‘spoedbericht’ verscheen dat de lessen niet doorgingen.

‘Onvoorstelbaar’

Rond het middaguur gaf de politie het schoolplein weer vrij. Directeur Marian Wassing van obs De Vuurtoren laat weten dat ze het ‘verschrikkelijk’ en ‘onvoorstelbaar’ vindt wat er is gebeurd.

Maandag gaat de school weer open. Volgens communicatieadviseur Irene Deurman van O2G2, waar De Vuurtoren onder valt, is het onderwijsteam vrijdag bij elkaar geweest om te overleggen hoe de leerlingen worden opgevangen.


Nieuws

Meest gelezen

menu