Driekwart lezers DVHN in poll voor behoud drafbaan Groningen: 'Historisch erfgoed de nek omdraaien, schande'

Dit beeld is verleden tijd als de Groninger gemeenteraad besluit om van de drafbaan een evenemententerrein te maken. Foto: Bas Huybers - Huybers.com

Een ruime meerderheid is het niet eens met de gemeenteraad van Groningen om de draf- en renbaan in Groningen te sluiten.

De stad wil de drafbaan gaan gebruiken voor grootschalige popconcerten. Meer dan driekwart van de respondenten van een poll op deze website is het daar niet mee eens.

In minder dan een etmaal reageerden 491 mensen op de vraag ‘De drafbaan verdwijnt uit Groningen. Wat vind jij daarvan?’ Meer dan de helft vindt dat een slechte zaak. Deze groep vindt dat de drafsport bij de stad hoort. Niet voor niets staat bovenop de Martinitoren een paard als windwijzer.

Een zeer kwalijk besluit

,,Het is ontzettend jammer dat een bestaande sport, tevens cultuur, hier wordt beëindigd. Drafsport Nederland heeft deze baan nodig in het geheel van beschikbare drafbanen. Deze sluiting zal negatief effect hebben op de sport en de fokkerij in Nederland. Al met al zeer kwalijk dat gemeente Groningen tot dit besluit is gekomen”, reageert iemand op de poll.

,,Historisch Erfgoed kun je maar zo niet de nek omdraaien. Schande”, moppert een ander.

Nog eens 27,5 procent is van mening dat het verdwijnen van de drafbaan een slechte zaak is. Volgens deze groep is er voor popconcerten al ruimte genoeg in de stad.

'Historie en traditie verdwijnt'

,,De drafbaan is altijd een stukje historie geweest van Groningen, plus er zijn altijd al concerten gehouden. Het ging altijd goed! Door de drafbaan weg te halen verdwijnt er een stukje cultuur en historie, zo zal t Peerdespul ook verdwijnen. Er zijn bovendien nog genoeg andere plekjes in het stadspark/rondom Groningen waar festivals terecht kunnen”, is  van de reacties.

Iets minder dan een kwart van de deelnemers aan het onderzoek vinden dat de drafbaan en de drafsport in Groningen zijn langste tijd gehad heeft.

Concerten trekken meer publiek en leveren meer op

Toch vindt niet iedereen dat. ,,De feiten spreken voor zich. Concerten waarbij 50.000 bezoekers komen of een Paardenkoers op de drafbaan met 750 bezoekers? Vele hotelovernachtingen bij grote concerten, hoeveel zijn dit bij een paardenkoers?”, merkt iemand op. ,,De komst van grote artiesten is goed voor de aantrekkelijkheid van de stad en goed voor de economie. In 100 jaar tijd, is het helaas niet gelukt om met de paardensport dit te bewerkstelligen. Het is tijd om verder te gaan, hoe mooi de drafsport ook is.”

Er zijn ook mensen die menen dat de gemeenteraad een verkeerd besluit heeft genomen. ,, Domme, domme raadsleden. Dit gaat de gemeente Groningen een hoop geld kosten”, stelt een van de respondenten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu