Groningen wil weer wereldbands in Stadspark: Dromen van Beyoncé op de Drafbaan

Groningen, 3 juni 1999: 75.000 fans gaan uit hun dak bij de Rolling Stones. Het gemeentebestuur wil de drafbaan in het Stadspark opnieuw 'in de markt zetten' als podium voor de wereldtop in de muziekindustrie. Foto: Archief DvhN

De finish nadert voor de drafbaan in het Groningse Stadspark. Maken de paarden na ruim honderd jaar plaats voor popsterren van de buitencategorie?

Zou het er in het post-coronatijdperk ooit nog eens in zitten? Een mannetje of 75.000 die uit hun dak gaan op de Drafbaan, voor de Rolling Stones?

Dik twintig jaar geleden is het alweer, en niet alleen bezoekers kijken er met weemoed op terug. In de toekomstdromen van het gemeentebestuur staat de internationale top van de muziekindustrie straks weer op het podium in het Groningse Stadspark. Keerzijde: voor de paardensport is in dat plaatje geen plek.

‘Ja’ voor concertpodium betekent ‘nee’ voor drafsport

Op 9 september hakt de Groningse politiek de knoop door. Maar waar de raadsfracties nu precies ja op mogen zeggen, is ook na de toelichting die ze woensdag kregen nog niet heel helder. Wel waar ze nee op zouden moeten zeggen, namelijk: doorgaan met de drafsport in het Stadspark. Die zit volgens het college in de weg bij de plannen om de drafbaan op te stoten tot een van de belangrijkste openluchtconcert-podia van het land.

Maar hoe kansrijk die ambitie is en wat er precies moet gebeuren om dat doel te bereiken, staat voorlopig nog slechts in grote lijnen op papier in de ‘businesscase’ die samensteller Camiel de Kruijf van adviesbureau Rock ‘n Roll Store woensdag mocht toelichten, samen met gemeentelijk kartrekker Marc Floor, ‘strateeg’ bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Een dag later deed de gemeente het nog eens over voor een zaal vol verontruste omwonenden van het Stadspark. Veelzeggend: pers was niet welkom.

Twee smaken voor Drafbaan, maar concreet plan moet nog komen

De ‘businesscase’ spiegelt de raad twee smaken voor, die verder worden uitgewerkt mits de politiek al per 2021 de stekker uit de drafbaan trekt. In beide opties wordt de drafbaan ontmanteld en omgebouwd tot evenemententerrein dat kan wedijveren met de erkende openlucht- venues als het Nijmeegse Goffertpark, de Amsterdam Arena en De Kuip, het Malieveld in Den Haag of het Limburgse Pinkpopterrein.

In de ‘optimale’ variant biedt het Stadspark à 1,8 miljoen euro plek voor artiesten en bands van de buitencategorie die 65.000 bezoekers trekken: de Stones, U2’s of Beyoncé’s van deze wereld. In het ‘minimale’ scenario moet Groningen het doen met artiesten die daar net onder hangen qua populariteit: voor 1,4 miljoen is er straks plek voor de 50.000 man die afkomen op een Robbie Williams, Bon Jovi of Green Day.

‘Muziekindustrie staat te trappelen, met Mojo voorop’’

Hoe groot de kans is dat die artiesten ook echt komen? Vooralsnog moet de politiek De Kruijf op zijn blauwe ogen geloven dat het gaat lukken. De muziek- en evenementenindustrie, met Nederlands grootste concertorganisator Mojo voorop, staat te trappelen om weer te gaan toeren en de coronaschade weer in te halen, stelde hij woensdag. Er is volgens hem meer aanbod van acts die naar Nederland willen komen dan plek om te spelen. Groningen hoeft ook geen marktaandeel van andere toppodia af te pikken, maar kan er nog makkelijk bij.

Na aandringen van de raadsleden beloofden De Kruijf en Floor meer gedetailleerd marktonderzoek om die claim te onderbouwen. Maar wat we wel van ze moeten aannemen is dat miljoenenbedrijven als Beyoncé of U2 niet komen als ze voor minder dan 65.000 bezoekers moeten spelen. Ook de categorie daar net onder slaat Groningen over als ze geen 50.000 tickets kan verkopen en dure dieselaggregaten moeten laten aanrukken. Dat is niet rendabel te krijgen, verzekeren de heren. Alleen met perfecte voorzieningen en vaste krachtstroom kan de Drafbaan zich bij concertorganisatoren in de markt zetten als hét groene alternatief.

Koninklijke drafvereniging drijft nog geen wig in meerderheid coalitie

En daarvoor moeten de paarden dus sowieso wijken. Dat is een hard gelag voor de Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen. De koersorganisator krabbelde juist weer uit het slop, maar moet nu vrezen dat de stekker er hoe dan ook uit gaat. De vereniging vecht als een leeuw, maar lijkt geen wig te kunnen drijven in de raadsmeerderheid van de vier collegepartijen.

Of Groningen uiteindelijk op dromen van Beyoncé kiest voor een ongewis avontuur in de glitterwereld van de internationale popindustrie, is afwachten. Maar tegen die tijd is voor de vierde drafbaan van het land het doek waarschijnlijk al lang en definitief gevallen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu