Wat zie je woensdag in de lucht boven Groningen en Drenthe? Een drone die de langste niet-militaire vlucht wil maken, van Friesland naar Kopenhagen

Denk je dat je woensdag boven Groningen en Drenthe een groot zoemend insect boven Groningen ziet vliegen? Dan heb je het waarschijnlijk mis. De kans is groot dat je de drone waarneemt die de langste niet-militaire vlucht ooit wil maken.

Een drone maakt de langste niet-militaire vlucht ooit van 611 kilometer. Het luchtvoertuig gaat van Oranjewoud naar Kopenhagen.

Een drone maakt de langste niet-militaire vlucht ooit van 611 kilometer. Het luchtvoertuig gaat van Oranjewoud naar Kopenhagen. Eigen foto

Het duurde wat langer dan verwacht, maar ingenieurs- en adviesbureau Antea Group start woensdag met de, naar eigen zeggen, langste internationale dronevlucht ooit: van Oranjewoud naar Kopenhagen met een tussenlanding in onder meer de Eemshaven. De drone stijgt woensdag zo rond een uur of acht ‘s ochtends op. Ruim vijf uur later komt het onbemande toestel, volgens het vluchtschema, aan in de Eemshaven.