Drone voor medicijnen naar Schiermonnikoog stort tijdens proef in Waddenzee

Een drone is bij een test met medicijnbezorging op Schiermonnikoog neergestort. Foto: ANP

Een drone is in de Waddenzee gestort tijdens een experiment met vluchten vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog.

Dit blijkt uit gegevens van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De drone, de Delftacopter van de TU Delft, had de landing ingezet op 1,1 kilometer van het heliplatform en kwam van 80 meter hoogte in het water terecht. Het voorval gebeurde op 31 oktober.

Menselijke fout

De oorzaak van de crash is een menselijke fout, hoewel het ontwerp van de bedieningsapparatuur gezien wordt als verklaring voor het falen. De drone bleef drijven en de coördinaten waren bekend, zodat een klaarliggend schip snel ter plaatse was voor de berging.

Medicijnen bezorgen op Schiermonnikoog

De test was om te onderzoeken of drones pakketjes met medicijnen kunnen bezorgen op Schiermonnikoog. Tijdens de testvluchten was er overigens geen lading aan boord.

De eerste vlucht van het experiment, ook met de Delftacopter, was op 27 maart wel succesvol. Het toestel vertrok vanuit Lauwersoog en landde veilig op het heliplatform van Schiermonnikoog. Volgens het ministerie duurde de vlucht drie tot vier minuten. De drone bleef onder de 1500 voet en had een kruissnelheid van 30 meter per seconde.

Nieuws

Meest gelezen

menu