Dronken van blijdschap: 70 miljoen subsidie voor projecten in het aardbevingsgebied

Het terrein De Eendracht in Appingedam is een van de plekken die verder kan worden ontwikkeld door het geld van het Nationaal Programma Groningen. Foto: Archief Jan Zeeman

Groen licht voor de 38 plannen die door gemeenten in het aardbevingsgebied en de provincie Groningen zijn ingediend. Het Nationaal Programma Groningen is akkoord met alle ingediende voorstellen en keert bijna 70 miljoen euro uit. Daar zijn de bestuurders in ieder geval heel blij mee.

De provincie en de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Delfzijl en Loppersum dienden projecten in.

‘Nu kunnen we onze plannen uitvoeren’

„Ik ben dronken van blijdschap”, zegt Eline van Rossem uit Ten Post. Zij is als voorzitter van het Dorpsbelangenplatform Ten Post een van de kartrekkers van de voorstellen die door de gemeente Groningen zijn ingediend. „We zijn hier al bijna twee jaar mee bezig en nu is het geld er. Nu kunnen we de plannen uitvoeren.”

Ten Post wil in 2025 energieneutraal zijn en had geld nodig voor het realiseren van een nieuwe ontmoetingsplek. „Het dorp loopt niet leeg, maar er staat wel veel leeg. We moeten laten zien hoe mooi het hier is.” Van Rossem gaat het in ieder geval vieren vanavond: „ik ga met een aantal andere leden van ons platform het glas heffen.”

‘Boost voor het gebied’

Wethouder Kristel Rutgers van Het Hogeland is heel blij dat de voorstellen uit haar gemeente goedgekeurd zijn. Het Hogeland wil 14,6 miljoen euro voor twee projecten.

„Het is een boost voor het gebied. Onze centrumplannen waren al zilver. Nu kunnen we ze uitvoeren in goud.”

‘We gaan het gepast vieren’

„We gaan het morgen gepast vieren”, zegt burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam. Appingedam diende één projectplan in en vroeg om een bijdrage van 15 miljoen euro. „We waren al bezig met de stadsvisie, ook in het kader van de versterking.”

Toen bekend werd dat de gemeente projectvoorstellen mocht indienen voor de leefbaarheid in het gebied heeft Appingedam daarom alle zeilen bij gezet om een zo compleet mogelijk voorstel in te dienen. „Dat is gelukt. Vanaf morgen kunnen we daadwerkelijk beginnen met de uitvoering.”

Volgens de burgemeester wil de gemeente er vooral voor zorgen dat het geld wordt uitgegeven op een manier waarop alle Damsters ervan profiteren.

‘Wij komen heus wel terug in de race’

De gemeente Loppersum heeft voorstellen ingediend voor een totaalbedrag van 2,3 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan buurgemeenten Delfzijl en Appingedam. Een bewuste keuze, volgens Burgemeester Hans Engels van Loppersum.

„Wij hebben ervoor gekozen om lopende projecten die al bij de gemeenteraad en de bewoners bekend zijn voorrang te geven”, zegt Engels. Dit met het oog op het snel willen boeken van resultaten. De bedoeling is dat het bestuur nu in gesprek gaat met de bewoners om nog meer ideeën voor projecten op te doen. Die worden in een later stadium alsnog ingediend. „De rechten op de rest van het geld houden we gewoon. We richten ons nu eerst op projecten die kansrijk zijn. We komen heus wel terug in de race.”

Geen reactie

Delfzijl diende een project in met een prijskaartje van ruim tien miljoen euro.

Wethouder IJzebrand Rijzebol wilde nog niet op het nieuws reageren. Die gemeente organiseert donderdag een persmoment om de projecten uit te leggen.

Compensatie voor aardgasellende

Het geld voor de plannen komt uit het Nationaal Programma Groningen (NPG). In dit programma zit de ruim één miljard euro die de regio kreeg als compensatie voor de ellende door het aardgas. Het geld is bedoeld voor het werken aan toekomstperspectief in de regio. Het is niet bedoeld voor de versterkingsoperatie of als schadevergoeding voor mijnbouwschade.

Vanuit het NPG krijgen zeven gemeenten in het Groninger aardbevingsgebied elk 15 miljoen euro voor concrete projecten, zoals stads- en dorpsvernieuwingsprojecten die op korte termijn kunnen starten.

Oldambt en Midden-Groningen gaan later dit jaar plannen indienen.

Nieuws

menu