Drugssmokkelaars gooien waar in zee als marineschip Groningen eraan komt

Marineschip Zr.Ms. Groningen. Foto: Bea Moedt

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft in het Caribisch gebied 2 drugstransporten gestopt. Zaterdag onderschepte het schip 284 kilo drugs en maandag 1720 kilo cocaïne en 29 kilo crystal meth. Aan boord van de schepen was nog meer: verdachten gooiden een hoop drugs overboord.

Bij de vangst afgelopen weekeinde wisten de verdachten alles overboord te gooien, voordat zij staande werden gehouden. De 284 kilo is uit het water gevist.

De vermoedelijke smokkelaars dumpten de lading van hun go-fast, een kleine, snelle speedboot, toen ze een boordhelikopter van het Engelse marineschip RFA Argus zagen. Zij gingen er vervolgens vandoor, maar werden achterhaald door 2 FRISC’s. Deze snelle onderscheppingsboten waren door de Groningen ingezet.

Buiten de lading die uit zee werd gevist, zijn aan boord geen drugs gevonden. Drie verdachten zijn overdragen aan de Amerikaanse kustwacht.

De Groningen in Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen is sinds juli 2020 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio. Het schip combineert counter-drugsoperaties met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied.

Deze maand wist de Groningen in samenwerking met internationale partners bij 3 eerdere acties in totaal 1 ton aan cocaïne te onderscheppen. Het totaal van deze maand komt daarmee op zo’n 3 ton.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu