Van ziekenhuizen tot verpleeghuizen: problemen met personeelsroosters in Drenthe en Groningen door piek corona in vakantie

Van ziekenhuizen tot verpleeghuizen: zorginstellingen in Groningen, Drenthe en Friesland ondervinden momenteel veel moeite om de personeelsroosters rond te krijgen.

Jos Rietveld, directeur GGD Groningen.

Jos Rietveld, directeur GGD Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Dit meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland, waarvan het kernteam deze week eerder dan gepland bijeen is geweest vanwege de stijging van het aantal coronagerelateerde ziekenhuisopnames. ‘De toename van het aantal besmettingen valt samen met een zeer drukke periode in de hele zorgketen’, schrijft het ROAZ.

Uitval van medewerkers

‘Door uitval van medewerkers in combinatie met de vakantieperiode staan de dienstroosters erg onder druk en creëert dit druk op de beschikbare zorg- en beddencapaciteit. In het ROAZ-overleg is hierover gesproken en ook met oog op het toerisme in onze regio moeten we de beschikbare capaciteit goed monitoren.’ Het kernteam heeft geconcludeerd dat er vooralsnog genoeg ziekenhuisbedden beschikbaar zijn.

De hoge druk is momenteel voelbaar in alle delen van de zorgsector. Ook de spoedeisende huisartsenzorg wordt volgens het ROAZ momenteel zwaar belast. ,,We doen een dringend beroep op onze inwoners om de huisartsenposten buiten kantoortijd alleen te benaderen in geval van spoed; juist om ervoor te zorgen dat de spoedzorg niet in gevaar komt”, zegt Jos Rietveld, directeur van GGD Groningen en vicevoorzitter ROAZ.

Tweederde heeft eerste prik gehad

Raakten eerder deze maand vooral jongeren besmet, inmiddels ziet het ROAZ het aantal besmettingen ook toenemen in hogere leeftijdsgroepen. Goed nieuws is er ook: met het vaccineren gaat het in Noord-Nederland nog altijd prima. Inmiddels heeft tweederde van de bevolking ten minste een prik gehad. Ook neemt het aantal nieuwe besmettingen af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu