Drukke wegen dicht, en geen haan die ernaar kraait

Een lege Werkmanbrug waar je anders over de koppen kunt lopen. Foto: DvhN

Het kan dezer dagen op hoofdwegen verrassend druk zijn, in de middag vaak- als we boodschappen gaan doen. Maar op sommige plekken komt (in vergelijking met ‘normaal’) bijna niemand meer. Groningen zoekt ze uit om nu alvast geplande wegwerkzaamheden uit te voeren.

Het beeld van een opgebroken straat is niet ongewoon in Groningen, een stad die eigenlijk altijd wel ergens op de schop staat. Maar op de Zernike Campus -in combinatie met de aprilmaand- is die aanblik curieus. Het lijkt alsof wegenbouwer Koninklijke Oosterhof Holman zijn halve vloot aan busjes en vrachtwagens op de Zernike Campus Groningen in gebruik heeft, en dan staan er ook nog talloze voertuigen van ingehuurde specialisten.

As

Zij zijn overal langs de Zernikelaan -het hart van hooggeschoold Groningen- in de weer om de aanblik van de campus te moderniseren. Zelfs op en in de vijver wordt gewerkt. De Zernikelaan is de centrale as van de campus en mag normaal gesproken alleen in de zomer dicht, als de doorgaans onophoudelijke stroom studenten en medewerkers van hogeschool en universiteit even stagneert.

Op verzoek van de gemeente haalde het bedrijf de voor juli en augustus geplande klus naar voren, omdat de academische en hooggeschoolde wereld nu zo goed als compleet is stilgevallen -meer dan anders in de zomer. Zelfs de sportvelden en -zalen zijn leeg. Alleen een handjevol onderzoekers is er nu nog aan het werk. Fietsers? Die zijn er niet. En de talloze bussen die uit alle windrichtingen naar de Campus rijden, zijn -voor zo ver ze nog komen- grotendeels leeg.

Haan

Dat is precies de reden waarom de stad de klus (deel 2 van drie zomers moderniseren) nu laat uitvoeren: er is opeens geen haan meer die er naar kraait. En daar probeert Groningen als wegbeheerder op zoveel mogelijk plekken van te profiteren.

Zo wordt de H.N. Werkmanbrug bij het Groninger Museum nu gecoat. De drukke fiets- en wandelroute tussen Hoofdstation en binnenstad is voor een schilderbeurt vier dagen volledig dicht. Zou je denken dat het een drukte van belang oplevert bij de Herebrug, maar daar merken Alex Bogdan Colda en Lorenzo Carlini weinig van.

Fritta

De twee Italianen openden begin deze maand hun mini-foodkar La Pizza Fritta bij de brug, na acht maanden voorbereiding. ,,Een teleurstellend begin, maar dat is niet anders. Van extra drukte merken we niks maar dat geeft niet. Mensen moeten thuis blijven, gezondheid is nu het belangrijkste.’’

Rond de Bedumerweg is het niet zo stil, maar ook daar mogen kabelleggers nu dingen doen waar ze anders nooit toestemming voor hadden gekregen in dit jaargetijde. En het Oosterhamriktracé, de busbaan naar Kardinge, is gisteren probleemloos afgesloten. Zelfs in de bouwvakweken van de zomer zou groot onderhoud van deze route ‘een dingetje’ zijn geweest. Nu rijden de buschauffeurs probleemloos om via het Damsterdiep. De vertraging is bijna nihil, en de verloren tijd wordt met gemak ingehaald zo lang er zo weinig verkeer en reizigers zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu