Drukte op testlocaties in het Noorden neemt toe: GGD Drenthe zit maandagochtend voor het eerst vol

De corona-polikliniek bij het UMCG in Groningen. Foto: ANP/Kees van de Veen

Steeds meer mensen laten zich testen op het coronavirus, en daardoor wordt het erg druk bij de testlocaties, en ook in de laboratoria waar onderzoekers moeten vaststellen of iemand inderdaad besmet is. De GGD Groningen loopt ondanks de drukte nog niet tegen capaciteitsproblemen aan, terwijl in Drenthe het maximale aantal coronatests maandagochtend was bereikt.

,,Laat je alleen testen bij klachten", is daarom de oproep waar het ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsdiensten maandag mee komen.

In de afgelopen week zijn veel meer tests uitgevoerd dan in voorgaande weken. Het aantal afspraken lag ongeveer 40 procent hoger dan in de week ervoor, en in sommige regio's ging het nog sneller.

Het ministerie van Volksgezondheid, de gezondheidsdiensten en de laboratoria zijn bezig om de capaciteit uit te breiden, zodat tijdens het snotterseizoen meer mensen kunnen worden getest. Maar omdat dit nog niet klaar is, komt de oproep, om personen mét klachten te kunnen blijven testen.

Is testen zonder klachten zinvol?

Ook loopt momenteel een aantal onderzoeken om te kijken in hoeverre en op welk moment, testen zonder klachten zinvol is. Eén daarvan betreft het onderzoek naar reizigers die terugkeren uit oranje of rode gebieden.

Hanneke Mensink, woordvoerder van de GGD Groningen, ziet het ook drukker worden bij de testlocatie van het UMCG. Hoewel meer noorderlingen zich laten testen op het coronavirus, loopt de GGD Groningen nog niet tegen capaciteitsproblemen aan. ,,Dat heeft ook te maken met de extra teststraat die morgen open gaat in Veendam'', zegt Mensink.

GGD Drenthe zit vol

Volgens de woordvoerder verandert er met deze oproep in principe niets aan het testbeleid. ,,Dat alleen mensen met klachten zich moeten laten testen, was in principe al zo.''

De GGD Drenthe zat maandagochtend voor het eerst vol als het gaat om coronatests. De instantie bekijkt nu of er maandagmiddag extra tests kunnen worden afgenomen, of dat mensen worden doorgeschoven naar dinsdag. Dat is niet alleen afhankelijk van de capaciteit van de testlocaties, maar ook van de laboratoria die de tests moeten verwerken.

In Drenthe worden op de locaties in Meppel, Emmen en Assen in totaal 800 mensen per dag getest. In Groningen ligt dat aantal op 600 tests.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu