Dubbel pech voor krakersduo uit Middelstum

Mariska de Lange en Marko Datema bij hun beschadigde tegelvloer.

Dubbel pech voor Marko Datema en Mariska de Lange, de krakers van de NAM-boerderij bij Middelstum. Zowel hun eigen huis als hun droomboerderij heeft nieuwe scheuren.

Marko Datema kijkt naar de vloer in de bijkeuken. „Die tegels zijn al twee keer gerepareerd”, zegt hij. Ook nu zitten er weer barsten in. En kijk, daar zit ook een nieuwe scheur. En die ene daar is groter geworden. Hij zucht. “We zijn nog altijd bezig met de afhandeling van de schade van een aardbeving van vier jaar geleden. Een oneindig getouwtrek met de NAM is het.”

De grootste klap in jaren

Het was de grootste klap in jaren, de aardbeving met een magnitude van 3.4 op maandag.

Het epicentrum lag tussen Zeerijp en ‘t Zandt, op zo’n tien kilometer van het huis waar de 39-jarige Datema met Mariska de Lange (38) en hun vier kinderen wonen. Een arbeiderswoning is het, zo’n lieflijk vrijstaand huisje van rode stenen waar Groningen vol mee staat. Gebouwd rond 1900, decennia voor de vondst van de enorme gasbel in de bodem, in een tijd dat niemand nog aan aardbevingen dacht.

Dansen door de kamer

Hoe zwaar de beving dit keer ook was, toch voelde Datema ‘m niet. Hij was maandagmiddag kort na drie uur thuis aan het dansen met zijn 9-jarige zoontje. Dat de aarde onder zijn voeten flink tekeerging, een aardbeving met een magnitude van 3.4, ging door het vrolijke gespring volledig langs hem heen.

Lang duurde dat niet.

Ping! Een appje. Ping, ping, ping! „Heb je het gevoeld?”

Zijn schoonvader, zijn vrouw, de drie andere kinderen, de buren, allemaal hadden ze de aardbeving opgemerkt.

Er was weer een aardbeving, legde Datema zijn zoontje uit. Het jochie schrok. „Is het huis nog wel veilig?”, wil hij weten. „En heeft de NAM dan vandaag weer gas uit de grond gehaald? En wat moeten we nu doen?”

Krakers

Datema en De Lange zijn sinds eind december, toen ze een boerderij van de NAM net buiten Middelstum kraakten, volop in het nieuws. De twee zien in de karakteristieke boerderij hun droomhuis en willen het pand van eigenaar de NAM kopen. Kan niet, zei de NAM die het pand in 2016 opkocht, in eerste instantie. De boerderij zou in zo’n slechte staat verkeren dat sloop de enige optie is.

Het stel hield vol, met een optimistisch rapport van een bouwkundige in de hand, en kreeg zijn zin. We gaan ons best doen de boerderij te redden, beloofde het olie- en gasbedrijf na bijna een week.

Nieuwe schade bij NAM-boerderij

De aardbeving zorgde voor nieuwe schade aan de karakteristieke boerderij, ontdekte Datema dinsdagmiddag. „De scheuren aan de zijkant van de boerderij zijn groter geworden”, vertelt hij. „En er zijn ook nieuwe scheuren bijgekomen. Verder lijkt het gelukkig mee te vallen.”

Hij maakt zich zorgen over de boerderij. „We willen er heel graag wonen, maar zo’n zware beving zet je wel aan het denken. Moeten we wel vier ton steken in een huis midden in het gaswinningsgebied?”

Gesprek van de dag

De aardbeving is het gesprek van de dag, vertelt Datema. “De buren, familieleden, m’n collega’s, iedereen praat erover. Het was dit keer ook echt een zware. Deze beving is door veel mensen goed gevoeld. Alsof de grond onder je voeten even naar beneden zakt, zo omschrijven ze het.”

Het maakt Datema kwaad, vooral omdat de Nederlandse Aardolie Maatschappij zoveel te zeggen heeft. De NAM is niet alleen het bedrijf dat het gas uit de bodem haalt en daarmee de aardbevingen veroorzaakt, het is ook de NAM die beslist wie hoeveel schadevergoeding krijgt. En vooral ook: wie niet.

Onveilig is hun huis in Middelstum niet, denkt hij. “Er zit een constructie van houten spanten in. Instorten zal het zomaar niet. Maar je ziet wel hoe onverwacht en hoe zwaar zo’n aardbeving kan zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu