Dudok aan Diep: Groningers stemmen mee over drie plannen voor monumentaal tankstation

In de visie van een van de drie geselecteerde architectenbureaus, het Amsterdamse Korth Tielens, kunnen de Stadjers straks niet alleen een terrasje maar ook een filmpje pikken op de locatie van het monumentale Dudok-station aan de Diepenring. Illustratie: Korth Tielens Architecten

Kan Groningen straks een terrasje en tegelijkertijd een filmpje pikken aan de Diepenring? Donderdagavond presenteren drie geselecteerde architectenbureaus hun ontwerp voor ‘Dudok aan het Diep’.

De gemeente wil de omgeving van het markante tankstation aan de Turfsingel, ontworpen door de architect Willem Dudok, de komende jaren herontwikkelen tot een groene ontmoetingsplek. Daarvoor heeft het drie architectencombinaties uitgenodigd om een plan te maken. De Groningers bepalen via een online-verkiezing mee welke van de drie wordt uitgevoerd.

Groningen wil Rijksmonument ‘wakker kussen’

Vanaf de presentatie, donderdag vanaf 19.00 uur tijdens het Let’s Gro-festival in het Groninger Forum, hebben de Stadjers tot 8 november de tijd om hun favoriet te kiezen. Hun oordeel bepaalt samen met dat van de vakjury welk plan het meest geschikt is om het Rijksmonument uit 1953 ‘wakker te kussen’, zoals wethouder Roeland van der Schaaf het vorige maand zei bij de aftrap van de prijsvraag.

De locatie van het pompstation is nu nog een wat rommelig en verloren hoekje van het stadscentrum. Maar wel met potentie: pal aan het water - dus ideaal voor een terras - en vlakbij het nieuwe cultuur- en vlakbij uitgaansgebied dat de komende jaren ontstaat in het Ebbingekwartier.

Verbindende schakel tussen stadscentrum en cultuurkwartier

Drie combinaties van architecten- en landschapsarchitectenbureaus hebben bedacht hoe het BIM-station, zoals het in de volksmond nog altijd heet ook al heeft het al jaren een andere uitbater, een verbindende schakel kan worden tussen stadscentrum en Ebbingekwartier. Uit Groningen/Haren dingen Vector-i en LAOS mee, uit Amsterdam de combi Korth Tielens/DS en uit Utrecht Marseille Buiten en IRIS.

Korth Tielens licht op zijn website al een klein tipje van de sluier op, met spectaculaire artist’s impressions met onder meer een drijvende openluchtbioscoop óp de Diepenring. Een woordvoerder benadrukt dat het eerste schetsen zijn. Of het uiteindelijk plan daar nog veel van afwijkt, wil hij echter niet verklappen. Pas donderdagavond krijgt Groningen de drie ontwerpen in volle glorie te zien. Direct na afloop, om 21 uur, gaat de online-stembus open.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Groningen
menu