Opluchting voor 'vergeten hoekje' van Appingedam: 337 huishoudens in Hart van Opwierde krijgen nieuwbouwwoning

Minister Kajsa Ollongren en wethouder Annalies Usmany bekijken versterkte woningen de wijk Opwierde in Appingedam. Foto: Archief Reyer Boxem

Goed nieuws voor de bewoners van 337 woningen in het Hart van Opwierde in Appingedam: zij krijgen tegen alle verwachtingen in alsnog een nieuwbouwwoning.

Het gaat om negen straten waar eerder door de bewoners actie werd gevoerd: onder meer de Wethouder Huismanlaan, de Secretaris Holscherlaan, de Wethouder Olthoflaan en de Opwierderweg.

Bewoners in deze straten hebben een burgeroffensief op poten gezet. Ze doopten zichzelf ‘het vergeten hoekje van Appingedam’, haalden politici de wijk in, spraken in bij raadsvergaderingen en plakten enorme blauwe makelaarsborden op hun ramen met de tekst ‘En Wij Dan?’

Bewoners zagen huizen om hun heen gesloopt en herbouwd worden

Het Hart van Opwierde zit ingeklemd tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van Opwierde. In die twee delen van de wijk zitten de bewoners al volop in het versterkingsproces voor sloop en daarna nieuwbouw van hun woningen. De eerste nieuwbouwhuizen zijn daar zelfs al bijna af.

De bewoners van ‘het vergeten hoekje’ kunnen vanuit hun huizen de versterkingsoperatie in die twee delen van de wijk op de voet volgen. En dat was wrang. Lange tijd leek het erop dat door de nieuwe versterkingsnormen de bewoners in het Hart van Opwierde tussen wal en schip zouden vallen.

Aan die jarenlange onzekerheid kwam woensdag een einde.

‘Jullie zijn niet vergeten’

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties toog naar Appingedam om het heuglijke nieuws te verkondigen. Samen met wethouder Annalies Usmany, de Nationaal Coördinator Groningen, Woongroep Marenland en woonstichting Groninger Huis maakte zij bekend dat de huizen alsnog worden herbouwd.

„Hiermee zeggen we: ‘jullie zijn niet vergeten’”, zegt minister Ollongren. „Hier was sprake van een situatie die op papier helemaal klopt, maar in de werkelijkheid niet. Er zullen in dit dossier altijd verschillen zijn. Maar die verschillen moeten wel uitlegbaar zijn. En dat was hier niet het geval.” Volgens Ollongren moet er in een situatie als deze daarom maatwerk toegepast worden.

Usmany: ,,De 337 gezinnen in het Hart van Opwierde zien dag in dag uit de bouwwerkzaamheden vanuit hun voor- en achtertuin. Samen met het ministerie en NCG hebben we alles op alles gezet om tot een goede oplossing te komen.” Ze is blij dat een einde is gekomen aan de jarenlange onzekerheid voor de bewoners.

Plannen worden verder uitgewerkt

Het is nog niet duidelijk wanneer de huizen tegen de vlakte gaan. Die plannen moeten nu verder worden uitgewerkt. In totaal worden in de wijk Opwierde ruim 1500 woningen gesloopt en herbouwd. Het is de grootste versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied.

Naast het nieuws over de woningen in Opwierde was Ollongren ook in het gebied om het Bouwakkoord te ondertekenen. Dit is een onderdeel van een pakket aan maatregelen die de versterking van gebouwen in Groningen moet versnellen. De minister was ook aanwezig bij de opening van het vernieuwde dorpshuis in Garmerwolde.

Donderdag is Ollongren ook in Groningen. Dan bezoekt ze versterkingsprojecten in de gemeente Het Hogeland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu