Duitse hulp levert inwoners Vlagtwedde eerste banen op

De samenwerking met het Duitse arbeidsbureau heeft nu al enkele inwoners van Vlagtwedde een baan opgeleverd. Een baan aan de andere kant van de grens.

Dat zegt wethouder Seine Lok (CDA) van Vlagtwedde. Die gemeente hielp de afgelopen twee jaar al zo’n 35 cliënten van haar sociale dienst aan werk in het Duitse grensgebied. ,,Dat deden we door zelf op zoek te gaan en contacten te leggen’’, aldus Lok.

Sinds kort heeft Vlagtwedde haar werkwijze veranderd. Ze werkt nu samen met een manager van het Duitse arbeidsbureau in de grensstreek. Die praat met en verzamelt gegevens over de Vlagtwedder uitkeringsgerechtigden die in Duitsland aan de slag willen. ,,Want ze moeten zelf willen, we dwingen hen niet’’, zegt Lok.

'Micro matching'
Met die gegevens tracht de manager in het Duitse grensgebied een passende baan te vinden. ,,Het is maatwerk, micro matching noemen we dat, waarbij we natuurlijk soms aanlopen tegen andere regelgeving en waarbij vaak een cursus Duits hoort’’, zegt Lok. ,,Maar deze aanpak, waarbij onze Duitse partnergemeente Haren/Ems is betrokken, heeft wel eerste resultaten opgeleverd. Drie mensen hebben zo een baan gekregen. Waardoor bijna veertig uitkeringsgerechtigden aan de andere kant van de grens werken. In de bouw bijvoorbeeld maar ook als horecamedewerker.’’

Lok, die dinsdagavond met betrokken deskundigen de gemeenteraad informeerde, verwacht dat de komende tijd meer banen in Duitsland worden gevonden. ,,Ik hoop ook dat uiteindelijk deze aanpak in heel Oost-Groningen toegepast wordt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu