Duitse les en dieren voeren verleden tijd op Boerderijschool

FOTO JAN ZEEMAN

De dieren op de Boerderijschool in Zijldijk moeten het voortaan doen zonder de zorg van Joris, Nienke, Aisha, David, Sam en Dylan. De leerlingen gaan na de zomer naar de middelbare school en hun oude school gaat dicht.

Meester Tom Kotterer en juf Jeanette Kappé draaien na woensdag hun Boerderijschool in Zijldijk definitief op slot. Het is mooi geweest na 101 leerlingen en 25 jaar onderwijs. Met spijt in het hart, dat wel. Het is het familiegevoel dat het zo moeilijk maakt om afscheid te nemen van de laatste zes leerlingen. Twee jaar geleden stokte de aanwas, toen bekend werd dat de school in 2016 zou sluiten; het jaar waarin Kappé 65 jaar wordt.

Nog één keer zeggen ze met z’n allen De Spreuk op waarmee elke schooldag begon. Nog één keer worden ’s ochtends tussen acht en negen de paarden, de kippen, de schapen, de katten en de hond gevoerd. Nog één keer zitten ze met z’n allen aan de ronde tafel te grappen met meester Ton en juf Jeannette. Alles nog één keer, want daarna gaat de Noord-Groningse Boerderijschool na 25 jaar voorgoed dicht. Een verdrietig moment.

De 11-jarige David weet nu al dat hij de Duitse lessen gaat missen. En Sam (13)? ,,De dieren. En natuurlijk meester en juf zelf’’, haast hij zich te zeggen. Gelukkig hoeven de meiden nog geen afscheid van elkaar te nemen. Na de zomer gaan zij allemaal naar het Parcival College in Groningen. Daar zit Mila (13) al een jaar, maar zij kwam nog even buurten op de laatste dag van haar oude lagere school.

Straf rooster

Het onderwijs van de afgelopen 25 jaar kwam uit de koker van Jeannette Kappé en was gebaseerd op de pedagogische inzichten van de antroposoof Rudolf Steiner. Kappé, van beroep onderwijzeres, en haar levenspartner Ton Kotterer, werkzaam in de zorg, lieten Amsterdam een kwart eeuw geleden achter zich en vestigden zich in Zijldijk in de gemeente Loppersum. ,,We hanteerden best een straf rooster met duidelijke regels’’, zegt Kappé. ,,Een derde van de lessen was kunstzinnig, een derde bestond uit regulier onderwijs en een derde was ambachtelijk. In het gewone onderwijs wordt in mijn ogen te veel tijd aan rekenen en taal besteed. Saaie boel en zonde van de beweeglijkheid van kinderen.’’

Kappé en haar man zijn ervan overtuigd dat kinderen graag willen leren, maar niet altijd volgens de boeken en de geldende regels. In de tijd dat er nog een koe op het erf liep leerden ze hun leerlingen melken, karnen en zelf kaas maken. Maar ook werd er (biologisch) gekookt, toneel gespeeld, bracht meester Ton hen de kneepjes van het solderen bij of moesten ze helpen bij het aanleggen van de verlichting in het woonhuis van het echtpaar.

101 leerlingen

Van heinde en verre kwamen in de loop der tijd 101 leerlingen naar de Boerderijschool. De ouders betaalden de leermiddelen. Een salaris voor het echtpaar zat er niet in, maar dat werd opgevangen door de baan van Kotterer buitenshuis.

Een kwart van de oud-leerlingen kwam vorige week op het afscheidsfeest. De een bleek advocaat in Amerika te zijn geworden, de ander leraar. Maar het mooiste cadeau? ,,Dat ze hier op zondag langs fietsen met hun nieuwe liefde om de leuke school van vroeger te laten zien.’’

Nieuws

menu