Duitse minister belooft fikse boetes voor eigenaar én gasten na besloten feest in 'corona-restaurant' bij Leer

Die Alte Scheune ontpopte zich tot brandhaard van corona in de regio Leer. Videostill: YouTube/ NonstopNews Leer

Zowel de eigenaar als gasten van het restaurant dat aan de basis zou liggen van een grote corona-uitbraak in Oost-Friesland, hangen fikse boetes boven het hoofd. Dat heeft de gezondheidsminister van de deelstaat Nedersaksen maandagmiddag aangekondigd, melden Duitse media. Er zijn volgens de bewindsvrouw aanwijzingen van verschillende overtredingen tijdens een besloten avond in de horecazaak bij Leer.

,,Als de gegronde vermoedens worden bevestigd dat deze bijeenkomst in strijd was met de coronabeperkingen, zullen de lokale autoriteiten niet alleen tegen de organisatoren een administratieve boeteprocedure starten maar ook tegen de gasten. Dit met zware boetes als gevolg”, verklaarde minister Carola Reimann (SPD) tegenover het Duitse persbureau DPA.

Over de hoogte van de boetes liet ze zich niet uit. Voor de bezoekers gaat het om bedragen tussen 50 en 400 euro per overtreding en voor de restauranteigenaar om 1000 tot 10.000 euro, blijkt uit de corona-boetecatalogus van de deelstaat. 

Handen schudden en omhelzingen

In restaurant Alte Scheune (Oude Schuur) in Moormerland was volgens de minister ‘blijkbaar’ sprake van verschillende inbreuken op de coronamaatregelen. Naast handen schudden en omhelzingen waren er volgens haar ook meer mensen op de besloten avond dan de 36 waarvan aanvankelijk sprake was.

Dat bleek volgens haar uit het nagaan van de contacten van de aanwezigen. ,,Wat we daar gezien hebben, was een evenement. Geen gewone restaurantavond.’’ Evenementen zijn volgens de coronabeperkingen niet toegestaan.    

Reimann verklaarde gisteren dat op de bewuste avond 'blijkbaar' een besloten feest plaatsvond in het restaurant. Met deze ‘heropeningsparty’ werd de afronding gevierd van de renovatie die een jaar in beslag nam. Al die tijd was de zaak dicht. De 36 genodigden waren mensen uit de omgeving van de eigenaar, onder wie leveranciers en vertegenwoordigers van bedrijven die het restaurant hadden gesteund.

Eigenaar

De restauranteigenaar, een van de besmette personen, verklaarde aanvankelijk in de keuken te hebben gestaan als kok en zich later bij de gasten te hebben gevoegd om met hen te proosten op de heropening. Volgens hem werden de afstandsregel en hygiënevoorschriften in acht genomen. Het ging volgens hem niet om een besloten feest maar om een ‘normale’ opening, Het bedienend personeel zou mondkapjes hebben gedragen en de chef-kok zou kort zijn ouders hebben omhelsd uit blijdschap over de heropening van de zaak.

Districtsbestuurder Mathias Groote verklaarde gisteren tegenover de Noord-Duitse publieke omroep NDR dat er aanwijzingen waren dat de restauranteigenaar geen mondkapje droeg, mensen bij elkaar aan tafel waren gaan zitten en dat er lichamelijk contact was.

Inmiddels zijn 22 personen besmet met het nieuwe coronavirus. Veertien van hen waren aanwezig op de bewuste avond op 15 mei. Aanvankelijk zaten zo'n 70 personen in thuisquarantaine maar dat waren er gisteren al 118 en vandaag 133.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu