Duitse minister vreest vertraging kapotte spoorbrug Weener: nog later klaar dan 2024 (Update)

De kapotte spoorbrug Weener Foto: Huisman Media

De minister van economische zaken van Nedersaksen, Bernd Althusmann (CDU) betwijfelt of de Friesenbrücke bij Weener in 2024 klaar is, zoals gepland.

In een interview met de Ems Zeitung uit de minister zijn zorgen over stagnatie van het project.

De zorg is mede ingegeven vanwege het feit dat wordt overwogen het bouwproject nogmaals tegen het licht te houden. Althusmann laat in het interview weten dat nauwelijks nog kan worden aangegeven hoe het bouwschema er gaat uitzien. En dat is een gevolg van het feit dat de geplande draaibrug moet worden gebouwd volgens een nieuwe standaard. Ook valt niet uit te sluiten dat de zwenkarm op een andere plek komt. Al met al zijn er nog volop technische onzekerheden.

Brug al sinds 2015 kapot

De Friesenbrücke werd in december 2015 door een binnenvaartschip geramd en kapot gevaren. Sindsdien is er geen directe spoorverbinding meer tussen Groningen en Duitsland. Vanaf Weener worden al enkele jaren bussen ingezet naar Leer. De Duitse spoorwegen hebben aangegeven dat er in 2024 een nieuwe spoorverbinding ligt. Minister Althusmann twijfelt aan de haalbaarheid van dat tijdstip.

Lange procedure

Althusmann heeft ook geen goed woord over voor de lange procedure die moet worden doorlopen. ,,Het is bijna niet te geloven dat voor een minimale verbreding van de spoorbrug zo veel tijd wordt genomen en een lange procedure moet worden gevolgd”, laat hij in de Duitse krant weten. Ook vindt hij dat bij het doorlopen van de procedure het economische belang, ten opzichte van natuurgebieden, niet uit het oog mag worden verloren.

Reactie gedeputeerde Fleur Gräper

De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper (D66) blijft zich verbazen over de duur van het herstel van de brug. ,,Ik kan niet uitleggen dat het sowieso negen jaar moet duren. Ik herken de kritiek van de minister en zal hem desgewenst steunen.” Vooralsnog ziet Gräper geen reden om met de Duitse minister contact te zoeken. Ze gaat er ook van uit dat er geen vertraging zal optreden en dat de Wunderline, de internationale verbinding tussen Groningen en Oldenburg, geen gevaar loopt.

Nieuws

Meest gelezen

menu