Duitse politie waarschuwt grensgangers: 'We zijn waakzaam'

Poort van Groningen, grensovergang Bad Nieuweschans-Bunde. Foto: DVHN

Het is stil op straat. Of beter gezegd op de snelweg A7 bij Bad Nieuweschans. De Duitse politie mag dan bij de grens strenger zijn gaan controleren: op het oog is er vrijdag niet veel van te zien.

Halt. Hir Grenze! Iedereen wordt teruggestuurd. Niemand komt Duitsland nog in. De meest wilde verhalen doen de ronde. De Duitse politie zou iedereen aanhouden die de grens over wil.

Strengere regels

,,De regels zijn sinds vrijdag inderdaad strenger geworden. Dit om grensoverschrijdend verkeer te ontmoedigen’’, zegt Ralf Lüning van de Bundespolizei. ,,Er zijn er extra maatregelen genomen om beter te kunnen controleren en we hebben meer mensen aan de grens.’’ Niet alle auto’s worden aangehouden. ,,We zijn steekproefsgewijs aan het toetsen. Op het oog mag je dan weinig politie-activiteit zien: wij zijn waakzaam.’’

De boodschap is duidelijk: wie niet naar Duitsland hoeft, kan beter wegblijven. Goedkoop tanken en/of flink wat boodschappen inslaan voor de paasdagen wordt vriendelijk doch dringend afgeraden. ,,Als je geen goede reden hebt, word je teruggestuurd.’’ En wie de Duitse regels overtreedt, kan een flinke boete oplopen van zeker 200 euro. ,,Denk niet, het is mooi weer, het valt allemaal wel mee; we trekken er op uit.’’

Het voelt heel vreemd

Lüning werkt vanuit de kantoren die de Duitse politie heeft in het complex de Poort van Groningen bij de grensovergang Bad Nieuweschans. Normaal raast het verkeer er dag en nacht.

,,De afgelopen dagen is het al merkbaar rustiger geworden’’, zegt Lüning. Wat vrachtwagens en een enkele personenauto komen voorbij. Niets wijst erop dat de A7 tot voor kort een drukke verkeersader was. ,,Het voelt heel vreemd.’’

Zo op het oog mag er dan niet veel veranderd zijn, de grens is nog steeds open, het voelt toch anders. In Bunde staat een politieauto langs de weg op een plek waar je er anders nooit een ziet. Buiten het dorp, bij een op- en afrit staan mannen in een fluoricerende gele jas (op gepaste afstand van elkaar) de weg af te kijken.

Blijf thuis

Dan maar weer terug naar Nederland. Bij de Poort van Groningen staan grote matrixborden die er zijn geplaatst door Rijkswaterstaat. Reise nicht notwendig? Bleiben Sie bitte zu Hause, valt er te lezen. Want ook voor Duitsers die naar Nederland willen geldt: als het niet hoeft, blijf thuis.

En omdat er grensovergangen zijn en grensovergangen gaat het ook nog even naar de Noabersbrug net buiten het kuurdorp. Deze brug van de buren ligt aan de Europaweg. Een fiets- en wandelpad verbindt Nederland met Duitsland. Vogels fluiten. Fietsers komen en gaan en in de verte rijdt een politieauto.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu