Duitse voetbalhooligans op de vuist in Groninger binnenstad: 'Het leek wel een oorlogsgebied': Gemeente stelt noodbevel in

Duitse voetbalhooligans hebben zaterdagavond met tientallen mensen gevochten in de Groninger binnenstad. De gemeente Groningen heeft om herhaling te voorkomen het noodbevel ingesteld.

Het noodbevel geeft de burgemeester ruimte om de orde in de stad te handhaven. De ME is inmiddels paraat voor eventuele nieuwe incidenten.

Fans van Arminia Bielefeld zijn op de vuist zijn gegaan met fans van FC Groningen. Ze gingen hevig met elkaar in gevecht in de Grote Kromme Elleboog en de Turftorenstraat. Er werden rake klappen uitgedeeld. Tafels en stoelen en fietsen vlogen door de lucht. Kroegbazen en omstanders regaeerden ontzet. De hooligans roepen luid en duidelijk: ‘Bielefeld, Bielefeld’.

De rellen zijn niet onopgemerkt gebleven in Westfalen.

De vechtpartij was kort maar hevig. De politie is ter plaatse geweest maar toen waren de hooligans al weer met de Noorderzon verdwenen.

Een man of veertig met elkaar op de vuist

Een man of veertig gingen gingen vanavond met elkaar op de vuist in de Kromme Elleboog. Waarschijnlijk heeft het te maken met de oefenwedstrijd FC Groningen – Bielefeld die morgen op het programma staat. “Het leek wel een oorlogsgebied”, vertelt de kastelein van Café Mulder.

In Café Mulder zaten een een stuk of wat Duitsers binnen bier te drinken. Dat ging best gemoedelijk, vertelt een medewerker. “Ze luisterden netjes naar me.” Maar buiten was het onvriendelijker. “Er stonden een stuk of twintig Duitsers op het terras. Ik vroeg of ze weg wilden gaan omdat het niet leuk was voor de andere gasten en de coronamaatregelen niet goed werden nageleefd. Een kwartier later sloeg ineens de vlam in de pan.”

Een groep mensen hakt als een dolle op elkaar in

Wat er exact gebeurd is, weet de medewerker niet. “Het ging zo snel. In 15 tot 20 seconden veranderde de straat in een oorlogsgebied.” Op beelden die zijn gemaakt wordt duidelijk dat een grote groep gasten als een dolle op elkaar in hakt. Afgesproken werk, lijkt het. Die indruk heeft de medewerker ook. “Ze waren de hele tijd druk in de weer met hun telefoons en op een afstandje stonden een paar op de uitkijk.

De schade voor Café Mulder valt gelukkig mee. Twee stoelen zijn gesneuveld. Maar de rolluiken blijven vanavond dicht. “Wij zijn er wel klaar mee voor vanavond. En wie weet komen ze nog terug.”

Politie heeft nog geen aanhoudingen kunnen verrichten

Het noodbevel dat om middernacht zou ingaan is na de rellen direct ingegaan. De politie spreekt van een korte maar hevige confrontatie in de Kromme Elleboog.

De politie gaat er vanuit dat er gevochten werd tussen fans van FC groningen en Arminia Bielefeld. Na de knokpartij is iedereen verdwenen. Aanhoudingen heeft de politie niet kunnen verrichten.

De politie is met name op zoek naar de Duitse voetbalsupporters. Het noodbevel houdt in dat de Duitsers de stad onder politiebegeleiding moeten verlaten. Doen ze dat niet dan begaan ze een overtreding en worden ze vastgezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu