Duizenden bloembollen de grond in oudste cultuurmonument gemeente Veendam

Duizenden bloembollen gaan binnenkort de grond in bij het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum Wildervank. Het is deel van een bijzonder project dat is opgezet tot behoud van het veenkoloniale landschap.

Schoolkinderen planten duizenden bloembollen op het terrein van het Margaretha Hardenberg cultuurcentrum Wildervank.

Schoolkinderen planten duizenden bloembollen op het terrein van het Margaretha Hardenberg cultuurcentrum Wildervank. Foto: dvhn pieter broesder

Schoolkinderen planten 3000 bloembollen op het terrein van het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum, het oudste cultuurmonument van de gemeente Veendam. De voormalige kerk is gebouwd in de zeventiende eeuw en is omzoomd door een aantal imposante bomen.

Aan de slag

Eiken die, zo bleek dit voorjaar, er niet zo florissant bijstonden. Er is flink gesnoeid. Er is gezaagd. De begraafplaats is behoorlijk onderhanden genomen. Het werk is dit voorjaar uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen die ook aan de slag ging met bomen aan het Westerdiep-West in Wildervank. Een aantal bomen daar is gekapt en op sommige plekken zijn nieuwe bomen geplant.

En dat allemaal in het kader van het project Bescherming wijkenstelsel Wildervank-West dat is opgezet om het veenkoloniale landschap te behouden en te versterken. Niet alleen het kerkhof rondom de oude kerk is aangepakt. Op boerenerven en langs veenkoloniale wijken (kanalen) zijn bossen, struiken en bomen geplant die niet alleen het groene dorpslint versterken maar ook beschutting bieden aan verschillende diersoorten.

Kinderen

Vanaf het begin zijn kinderen uit Wildervank bij het project betrokken, vertelt Henk Robben. Hij is secretaris van het cultuurcentrum. Schoolkinderen zouden dit voorjaar op Boomplantdag nieuwe bomen planten. Corona gooide roet in het eten.

Robben en Fenna Pomp (die met echtgenoot Jaap) de vrijwilligers aanstuurt die het oude kerkhof beheren, vonden er wat op. Ze voerden overleg met obs De Sleutel en de Westerschool, de openbare academische basisschool voor daltononderwijs.

,,In goed overleg gaan leerlingen van groep 8 bloembollen planten’’, zegt Robben. Zestig kinderen, veilig verdeeld in kleine groepjes, zetten 29 en 30 oktober, 1500 sneeuwklokjes en 1500 krokussen in de grond. In de oude kerk vertelt Riek Guikema van Landschapsbeheer Groningen over het project. En waarom bloeiende, besdragende struiken als lijsterbes, meidoorn en Gelderse roos terug zijn geplant. Bosjes die de biodiversiteit ten goede komen.

Fenna Pomp vertelt over de geschiedenis van de Margaretha Hardenbergkerk en over de monumentale graven.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu