Duizenden mensen om vingerprikje bloed gevraagd voor meting groepsimmuniteit

FOTO SHUTTERSTOCK

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een onderzoek gestart om te achterhalen hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het coronavirus en door die stoffen beschermd zijn. Zesduizend mensen uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen wordt daarom gevraagd om thuis bloed af te nemen via een vingerprikje.

Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden gaat het RIVM zo afweerstoffen in het bloed meten. Met de resultaten wil het RIVM meer inzicht krijgen in de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit onder alle leeftijdsgroepen.

Iedereen die in aanraking komt met het virus maakt afweerstoffen aan. Door het meten van die stoffen in het bloed, wordt duidelijk hoeveel mensen uit de Nederlandse bevolking in aanraking zijn geweest met het virus.

PIENTER-onderzoek

De deelnemers aan dit onderzoek zijn mensen die eerder meededen aan het zogenaamde ‘PIENTER-onderzoek’. Dat is een langlopend onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar de afweer tegen infectieziekten.

Aan de derde ronde van dat onderzoek deden in 2016 en 2017 ongeveer zevenduizend mensen mee in de leeftijd van 0 tot 90 jaar. ,,Die groep gaan we benaderen en vragen: willen jullie nog een keer iets afstaan?’’, licht Harald Wychgel toe.

Vingerprikje thuis

Het RIVM heeft met toestemming van die mensen nog bloed bewaard. Het instituut gaat die mensen vragen om opnieuw bloed af te staan, via een vingerprik. De genodigden ontvangen een korte vragenlijst en een vingerpriksetje.

Met het setje moeten ze zelf een buisje vullen met een aantal druppels bloed en dit per post terugsturen naar het RIVM. Ze kunnen het onderzoek dus helemaal thuis doen. ,,Dit bloed kunnen we met elkaar vergelijken.

Daardoor krijgen we belangrijke informatie over verspreiding van het virus en opbouw van groepsimmuniteit’’, verklaart het RIVM. ,,We doen dus onderzoek in de periode vóór, tijdens en na de uitbraak van het nieuwe coronavirus.’’

Dit onderzoek wordt de komende anderhalf jaar een aantal keer herhaald. ,,Na elke ronde kunnen we meer te weten komen over de opbouw van groepsimmuniteit in de bevolking’’, licht het RIVM toe. ,,Ook onderzoeken we hoe lang die afweerstoffen in het bloed blijven en of ze van goede kwaliteit zijn. Dan weten we of we ook op langere termijn goed in staat zijn om een tweede infectie tegen te gaan.’’ De resultaten van de eerste ronde worden verwacht in mei.

Bloedbanken

Het onderzoek van RIVM vindt plaats naast een bevolkingsonderzoek van de Nederlandse bloedbanken. Met een nieuwe bloedtest gaan onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken óók een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het nieuwe coronavirus.

Doel is eveneens om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt. ,,Hoe meer je binnen de BV Nederland weet over de verspreiding, hoe beter’’, verklaart RIVM-woordvoerder de dubbeling van de twee onderzoeken die tegelijkertijd plaatsvinden.

Van de Nederlandse bloedbanken worden de eerste resultaten al deze maand verwacht. Die test wordt uitgevoerd op bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren van bloedbank Sanquin.

Hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin zei daarover eerder: ,,We beginnen met tienduizend mensen, dat zijn alle mensen die in Nederland in één week bloed doneren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu