Dumping vaten met chemicaliën bij Beertsterplas schokt grondeigenaren gemeente Oldambt en Staatsbosbeheer

Foto: De Vries Media

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt en provinciehoofd Rieks van der Wal van Staatsbosbeheer hebben vrijdag geschokt gereageerd op de dumping van vaten met chemicaliën bij de Beertsterplas in Beerta. Deze vaten werden donderdag gevonden.

Het gaat om acht vaten van elk 200 liter. Welke stof in de vaten zat, is nog niet bekend.

Eén van de vaten is leeggelopen naast een sloot. Een ander vat heeft ook gelekt in de bodem.

De vaten zijn verwijderd en de bodem wordt gesaneerd.

Staatsbosbeheer en de gemeente doen aangifte

Een deel van het terrein is van Staatsbosbeheer en een ander deel van de gemeente Oldambt. Zij doen aangifte van het dumpen van de vaten.

‘We vinden het onacceptabel dat dit soort materiaal in de natuur gedumpt wordt’, verklaren Sikkema en Van der Wal in een persbericht.

‘Juist in een tijd dat mensen behoefte hebben om in de natuur te zijn om een frisse neus te halen. We hopen de daders snel te vinden, zodat we de kosten van de bodemsanering op hen kunnen verhalen.’

Politie zoekt getuigen

De politie onderzoekt wie de vaten heeft gedumpt. Ze meldt op Twitter in de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 april tussen 23.30 en 00.30 een auto met aanhangwagen gezien is die vanuit de richting van Winschoten over De Horst naar De Beersterplas is gereden.

Ze roept eventuele getuigen, of mensen met een camera die uitzicht biedt op de route naar de Beersterplas, op zich te melden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu