Duurzaam biertje brouwen in een oud-aquarium (+Video)

Bierbrouwerij Pivo Brouwers in Haren ontvangt zestien collega-brouwers uit heel Noord-Nederland voor het jaarlijkse brouwen van d’Olle Grieze. Dit speciale bier wordt jaarlijks gebrouwen voor het Bierfestival Groningen. Dit jaar is de brouwdag op 16 januari. De opbrengst gaat naar de Stichting Martinikerk voor het onderhoud van het orgel in de Martinikerk.

Samen besloten de brouwers om er dit jaar een Schwarzbier van te maken. „Het heeft een karakteristieke gebrande en gekaramelliseerde smaak, ik noem het altijd een Duitse smaak”, zegt Frans Filius van Grutte Pier Brouwerij uit Leeuwarden.

In brouwersjargon noemen ze het een ‘donker, ondergistend bier, wat toch lekker doordrinkbaar is’. Eigenlijk een donker pilsje, dus.

Pils? Mag ik dat zeggen?

In het gezelschap van speciaalbierbrouwers een bier ‘pils’ noemen is wel een beetje vloeken in de kerk, vindt Filius.

Daar is Karst van der Heide het niet mee eens. „Ik vind dat pils een beetje ondergewaardeerd is; misschien is dat omdat het vooral de grote jongens zijn die pils brouwen.” Dit jaar wordt het speciaalbier in zijn brouwerij gebrouwen. En dat gebeurt dus naar de Tsjechische traditie waar de jongens van Pivo Brouwers de naam vandaan hebben.

De drie basisschoolvrienden raakten geïnspireerd door de Boheemse biercultuur, waar ze op hun tripjes naar Tsjechië van genoten. Daarna hebben ze besloten dat maar eens zelf te proberen.

Brouwketels in een aquarium

In het oudste gedeelte van het voormalig zoölogisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen in Haren zijn brouwketels neergezet. De hop importeren ze uit Tsjechië. „Als je hier naar buiten kijkt dan zie je daar de oude autopsiezaal. Als er dan bijzondere dieren overleden waren dan werden die daar ontleed met studenten eromheen.”

De brouwerij zelf zit in het voormalig aquarium waar onderzoek werd gedaan naar tropische vissen.

‘Je moet het allemaal samen doen’

Bij het brouwen van het bier zijn dit jaar voor het eerst niet alleen Groningse bierbrouwers betrokken. Uit heel Noord-Nederland kwamen brouwers naar Haren om mee te denken over het bier. De grondstoffen die bij het brouwproces nodig waren zijn geleverd door regionale bedrijven.

„Dat is eigenlijk ook het leukste van zo’n brouwdag, dat je na het brouwen gewoon lekker met elkaar aan de praat raakt,” zegt van der Heide, „en je kan elkaar ook helpen met tips voor problemen waar je misschien zelf niet uitkomt.”

Proeven?

Het bier is helaas nog lang niet klaar, het brouwproces is pas op 16 januari begonnen. Voor degenen die het als eerste willen proeven; het bier wordt geschonken tijdens het grote bierdiner in de Martinikerk op 11 april 2018.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu