Dwangsom aan boer teruggedraaid: 'Dit is bedreiging voor Middag-Humsterland'

Middag-Humsterland. Archief DVHN

B en W van de gemeente Westerkwartier laten ernstige steken vallen bij het beheer van het Middag-Humsterland als nationaal landschap.

Dat oordeelt GroenLinks als grootste oppositiefractie in de gemeenteraad. Aanleiding is het besluit van de B en W om de opgelegde dwangsom aan melkveehouder Henk van der Helm uit Niehove terug te draaien. Drie jaar geleden werd de dwangsom opgelegd nadat provincie en gemeente constateerden dat de veehouder een karakteristieke sloot op zijn landerijen had gedempt.

Dwangsom ingetrokken

Begin vorig jaar stelde adviesbureau De Steekproef in opdracht van de gemeente Westerkwartier nader onderzoek in. Dit bureau plaatst vraagtekens bij het karakteristieke karakter dat eerder werd toegekend aan de sloot. Dit advies is reden voor de gemeente om de dwangsom in te trekken.

‘Het hek is van de dam’

GroenLinks-raadslid Henk Bakker - oud-wethouder in Zuidhorn - noemt deze gang van zaken onverkwikkelijk. Volgens hem heeft veehouder de sloot tot tweemaal toe in strijd met de geldende provinciale en gemeentelijke regels dichtgegooid. ,,De rechter heeft dit bevestigd.’’ Door deze illegaal uitgevoerde dempingen nu te legaliseren, kan van andere boeren in het Middag-Humsterland moeilijk worden gevraagd dat zij zich wel houden aan de regels. ,,Hiermee is het hek van de dam. Dit is een regelrechte bedreiging voor het oudste cultuurlandschap van Europa.’’

‘Verkeerd signaal’

Bakker: ,,Middag-Humsterland mag niet verpest worden door allerlei ingrepen en zeker niet door illegale dempingen. De handelwijze van de gemeente geeft een uitermate fout signaal aan al die andere boeren en burgers in Middag-Humsterland die zich wél aan de regels houden. Landschappen en sloten kunnen niet protesteren. Dat is de reden dat wij opkomen voor deze waarden’’, zegt hij.

De oud-wethouder dringt aan op snelle maatregelen om de bescherming van de natuurwaarden in het gebied te garanderen. Hij stelt voor om jaarlijks onderzoek in te stellen naar eventuele ongewenste ingrepen bij de sloten in dit gebied.. De gemeente wil dit om de twee jaar doen. Dat vindt Bakker onvoldoende.

Nieuws

Meest gelezen

menu