EM2 in Groningen wordt omgetoverd tot markthal met lokaal eten, live shows en bruiloften

EM2 met links de ingang van de enorme drive by (in aanbouw). Foto: Sikkom

Evenementenlocatie EM2 in Groningen zou nu eigenlijk worden vertimmerd tot een van de grootste popzalen van het Noorden. Sterker nog: de betonnen ankers voor het nieuwe balkon, dat helemaal rondom het podium zou verschijnen, zijn al gelegd. Voorlopig worden ze niet gebruikt. EM2 wordt een drive-by-restaurant dat leunt op lokale boeren.

“Rutte zegt dat we ons moeten voorbereiden op de nieuwe anderhalve meter maatschappij. Dat betekent dat we voorlopig niks hebben aan ons verdienmodel, dat er plat gezegd uit bestaat om de zaal vol te stouwen met mensen”, vertelt Chris Garrit van EM2 verrassend opgetogen.

“We zagen natuurlijk al een tijdje aankomen dat we voor langere tijd EM2 niet kunnen runnen zoals we altijd deden. De afgelopen weken hebben we gebruikt om goed na te denken wat we dan wel kan en wat we leuk zouden vinden.”

Eten van lokale boeren

Inspiratie voor de brainstorm vonden Garrit en zijn compagnon en vriendin Alieke Rademaker in ‘Lokaal Kilo’s Schuiven’. “Dat evenement werd laatst bij ons georganiseerd door Wilbert van der Kamp en Ritzo ten Cate. Het was echt te gek. Lokale boeren zorgden voor ingrediënten van aardappelen tot vlees en het publiek smulde ervan. Dat concept willen we wat groter neerzetten. EM2 moet de hub of markthal worden voor lokale producten. Mensen kunnen die online bestellen en laten bezorgen of komen afhalen.”

Daar blijft het niet bij. Naast hub voor lokale boeren en tuinders wordt EM2 een drive by. En dan niet zomaar eentje. “Het wordt de drive by 3.0”, glundert Garrit die enthousiast naar buiten loopt om de plannen te duiden.

“Kijk, mensen komen vanaf daar aanrijden en dan komen ze hier het eerste loket tegen, daar kunnen ze bijvoorbeeld verse steenovenpizza’s of maaltijdsalades halen gemaakt van lokale ingrediënten. Op dat podium organiseren we live muziek en drive by bruiloften. Te gek toch?”

“Het wordt te gek”

En daar blijft het niet bij. Althans niet in het weekend. Want dan gaat de drive by het hoekje om en wordt het parcours drie keer zo lang. “Hier komen dan foodtrucks waar je bij langs rijdt om wat lekkers te kopen. En het wordt echt een belevenis. Misschien plaatsen we wel een wip-wap waar de auto’s overheen moeten rijden en andere  challenges . We kijken daarnaast of we iets kunnen doen met de geluidsinstallatie die we hier hebben om de vibe compleet te maken. Het wordt echt te gek.”

Het enthousiasme van Rademaker en Garrit is aanstekelijk. Ze bruisen van de positieve energie. “We zijn altijd al heel bewust en duurzaam bezig. Door de huidige ontwikkelingen denken we dat meer mensen waarde gaan hechten aan bijvoorbeeld lokaal eten”, verklaart Rademaker. “Al langer dachten we eraan om meer deze kant op te gaan, dankzij corona hebben we eindelijk de tijd gehad om er goed over na te denken en plannen uit te werken.”

Een Drive By Festival op 9 mei

Die plannen zijn inmiddels concreet geworden. Direct na Pasen begint de grote ombouw. Verschillende boeren en andere lokale leveranciers zijn al aangesloten en de gemeente heeft de vergunning in orde gemaakt. “Op 9 mei is de grote opening met eerste Drive By Festival”, vertelt Chris bijna kwispelend. “Dan ligt de zaal vol met lokale producten en verkopen we door loketten, volledig conform de richtlijnen, verse pizza’s, salades, patat of zakken spinazie, boerenkool, witlof of aardappelen van lokale boeren.”

Mocht straks, over een jaar of eerder, er een einde komen aan de de anderhalve meter-samenleving, dan gaat EM2 weer als vanouds evenementen organiseren. Van vuige concerten tot vegan-markent. Maar wel met behoud van de drive by en de hub voor lokale boeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu