EOS Oldambt, eigenaar van twee biomassa-installaties, sleept Oldambt voor rechter. Bedrijf noemt schadeclaim en wil installatie Finsterwolde snel weer in bedrijf

Het komt er dan toch van: een rechter moet uitmaken of de gemeente Oldambt twee biomassa-installaties terecht heeft stilgelegd en het contract met de eigenaar van deze installaties heeft opgezegd.

De centrales van EOS Oldambt branden op houtsnippers.

De centrales van EOS Oldambt branden op houtsnippers. Foto: Shutterstock

Twee weken geleden heeft Bas van Breugel, directeur van EOS Oldambt nog een laatste poging gedaan om met elkaar in gesprek te gaan. Maar op de brief waarin hij vraagt om met elkaar aan tafel te gaan, is geen reactie gekomen. ,,Echt nul reactie”, klinkt het enigszins verbaasd uit de mond van Van Breugel. ,,Blijkbaar vinden ze deze zaak niet belangrijk genoeg.”

Voorlopig dieptepunt

Het is daarom dat EOS Oldambt de rechter heeft gevraagd om een uitspraak te doen in deze zaak, die in november afgelopen jaar zijn voorlopig dieptepunt bereikte toen de gemeente Oldambt het contract opzegde en de twee installaties bij zwembad De Watertoren in Winschoten en De Hardenberg in Finsterwolde stil liet liggen.

De gemeente nam die stap omdat uit een finale test was gebleken dat uit de installatie in Winschoten te veel schadelijke stoffen kwamen. Otto Schröder trok als omwonende van de installatie in Winschoten als eerste aan de bel, vanwege – toen nog – de indruk dat uit de installatie schadelijke stoffen kwamen. Hij kreeg uiteindelijk gelijk.

Vooruitlopend op een rechterlijke uitspraak vindt Van Breugel dat de installatie in Finsterwolde eigenlijk per direct weer open kan. ,,Want, over die installatie is geen klacht binnengekomen.”

‘Met installaties is niets mis’

Van Breugel is er nog steeds rotsvast van overtuigd dat met de installatie, die brandt op houtsnippers, niets mis is. ,,Anders stappen we ook niet naar de rechter.” Dat heeft hij aan zijn advocaten en nu ook aan de rechter laten weten. In de brief aan de rechtbank staat waarom EOS Oldambt denkt in het gelijk te staan. In het schrijven wordt ook een voorlopige schadeclaim genoemd. ,,Dat gaat om een fors bedrag. Wij hebben een bepaald verdienmodel in gedachten, maar door het opzeggen van het 15-jarig contract lopen we dat mis. U kunt zich voostellen dat dat flink in de papieren loopt”, zegt Van Breugel.

De gemeente Oldambt laat bij monde van locosecretaris Geert Heiminge weten de rechtszaak met het volste vertrouwen tegemoet te zien. Wanneer de rechtszaak dient is onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu