ESNS baalt van acts uit Amerika

Archief DvhN

Groningen Muziekplatform Subbacultcha heeft twee Amerikaanse acts afgezegd op aandringen van de organisatie van Eurosonic Noorderslag (ESNS). Die ziet het liefst alleen Europese muzikanten.

Woensdag, donderdag en vrijdag spelen honderden bands uit Europa in Groningen tijdens het Eurosonic-festival. Zaterdag spelen artiesten uit Nederland in De Oosterpoort tijdens Noorderslag. Gedurende deze dagen worden elk jaar verschillende alternatieve festivals georganiseerd die los staan van het officiële festival. Entree voor deze festivals is vaak gratis of zeer laag.

Verrassing

De Day Party van Het Amsterdamse Subbacultcha en platenmaatschappij Wham!Wham! Records op zaterdagmiddag in Galerie Sign is een van die alternatieve evenementen. Toen de organisatie van Eurosonic Noorderslag op Facebook zag dat hier de Amerikaanse muzikanten Jimmy Wispers en Dilly Dally zouden optreden, verzocht de organisatie Subbacultcha deze boekingen te annuleren. Ze pasten niet bij het karakter van Eurosonic.

Leon Caren, oprichter van Subbacultcha, is verbaasd over het verzoek. Kort nadat de club de acts aankondigde, namen medewerkers van Eurosonic Noorderslag contact op. ,,Het kwam als een verrassing. Mij maakt het helemaal niet uit waar muzikanten vandaan komen en ik had er dus niet bij stilgestaan.''

Europa eerst

Toch werd besloten aan de wens van de ESNS-organisatie te voldoen. Caren: ,,Ik vind het een overtrokken reactie, maar wil geen conflict.”

Peter Sikkema bevestigt het verhaal van Caren. Eurosonic Noorderslag is volgens de festivalmanager bedoeld om Europees talent een kans te geven zich in de kijker te spelen. ,,Als het aan mij ligt, spelen hier deze dagen alleen bands uit Europa.”

Meedoen

Dat Subbacultcha en andere organisaties de kans grijpen om zichzelf te laten zien aan de popprofessionals die naar Groningen komen vindt Sikkema best, maar dan liefst wel binnen de kaders van Eurosonic en Noorderslag. ,,Zij liften toch mee op ons festival.”

Om deze reden nam Sikkema ook contact op met Olaf Hartman, organisator van het alternatieve festival Pleuropsonic. Hij boekte drie Canadese en een Taiwanese act. Hartman snapt het verzoek maar kon er naar eigen zeggen niet meer aan voldoen. De vliegtickets waren al geboekt. ,,Ik had er helemaal niet over nagedacht. Volgend jaar doen we dit niet meer.”

Nieuws

Meest gelezen

menu