EZ brengt gedeputeerde in verlegenheid met publiek maken brief over Gaswet: 'Zal maar niet herhalen wat ik intern gezegd heb'

Het ministerie van Economische Zaken heeft gedeputeerde Henk Staghouwer in verlegenheid gebracht door een brief over de nieuwe Gaswet wereldkundig te maken terwijl de Groningse aardbevingsgemeenten daar formeel nog groen licht voor moesten geven.

De Kamer wil de positie van Groningers met aardbevingsschade nog verbeteren in de nieuwe Gaswet, maar de versterkingsregio wil daar niet langer op wachten.

De Kamer wil de positie van Groningers met aardbevingsschade nog verbeteren in de nieuwe Gaswet, maar de versterkingsregio wil daar niet langer op wachten. Foto: Archief Kees van de Veen

,,Dat was niet helemaal de bedoeling’’, reageerde de gedeputeerde dinsdag op de commotie die ontstond nadat Dagblad van het Noorden over de brief publiceerde.

Versterkingsregio wil vaart achter Gaswet

In dat schrijven dringt de Staghouwer aan om haast te maken met het vaststellen van de nieuwe Gaswet, en niet te wachten tot er enigheid is over een tweetal wijzigingen die de Tweede Kamer daar in wil opnemen tegen de zin van het kabinet.

Staghouwer had de brief alvast ter informatie aan de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken gestuurd. EZ is ingenomen met het standpunt dat de aardbevingsregio in dat schrijven in neemt. Daarom deelde het de brief maandag enthousiast met de media.

‘Zal maar niet herhalen wat ik intern heb gezegd’

Pijnlijk, want het Versterkingsoverleg van de Groningse aardbevingsgemeenten moest toen nog bij elkaar komen om de zegen aan het schrijven te geven. Dat deden zij dinsdagmiddag alsnog. ,,Wat ik daarover gisteren intern heb geuit, is niet goed om ook publiek te zeggen’’, aldus Staghouwer over de handelwijze van EZ.

De gang van zaken leverde de gedeputeerde felle kritiek op vanuit Provinciale Staten. SP-fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek roept collegapartijen GroenLinks en PvdA op om Staghouwer terug te fluiten. ,,Wat een grof schandaal zou het zijn als de coalitie deze ongrondwettige gotspe van gedeputeerde zou steunen’’, tweet hij.

Wijzigingsvoorstellen zijn volgens ministerie ‘financieel onuitvoerbaar’

Mastenbroeks partijgenote in de Tweede Kamer Sandra Beckerman is de initiatiefnemer tot de wijzigingsvoorstellen die het parlement wil opnemen in de nieuwe Tijdelijke Wet Groningen ofwel Gaswet. Een Kamermeerderheid vindt dat Groningers op Rijkskosten juridische bijstand en financieel advies moeten krijgen en dat Groningers zelf de versterking van hun huizen in de hand mogen nemen.

EZ weigert dat in de wet te regelen omdat het ‘financieel onuitvoerbaar’ zou zijn. Staghouwer vindt dat nu eerst met spoed de Gaswet moet worden vastgesteld zodat eindelijk vaart kan worden gemaakt met de versterkingsoperatie in Groningen. De omstreden wijzigingen kunnen volgens hem later alsnog worden opgenomen.

‘Nieuwe discussie over wensen Kamer geeft risico op vertraging’

De gedeputeerde erkent dat dat standpunt niet met Provinciale Staten is besproken, maar dat hoeft in dit geval ook niet. ,,Ik zeg in deze brief iets als voorzitter van het Versterkingsoverleg Groningen, niet als gedeputeerde of namens Gedeputeerde Staten.’’

Staghouwer staat onverkort achter de inhoud. ,,Op het moment dat er nu heel nieuwe discussies ontstaan (over de wijzigingsvoorstellen van de Kamer, red.), zijn we zomaar weer een halfjaar verder in de tijd. Daar zitten wij als regio niet op wachten. Daar proberen wij voor te waarschuwen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu