Wie is de oudste bewoner van de wereld? Ebeltje Boekema-Hut uit Leek nadert met rasse schreden. 's Lands oudste viert haar 110de verjaardag

Ebeltje Boekema-Hut vorig jaar op haar 109de verjaardag. Foto: Corné Sparidaens

Ebeltje Boekema-Hut uit Leek viert dinsdag haar 110de verjaardag. Ze is de oudste inwoner van ons land.

Ze hoort niet meer zo goed, ze ziet niet meer zo goed, maar mevrouw Boekema-Hut is elke ochtend dankbaar dat ze wakker wordt, zo liet ze vorig jaar optekenen. Elke dag volgt ze het nieuws van zes uur en ook via haar vier dochters, kleinkinderen en achterkleinkinderen blijft ze bij de tijd.

Oudste van het land

Ze woont in Huize Vredewold in Leek. Dat ze de oudste inwoner van het land is, zegt haar niet zo veel.

Ze werd het afgelopen mei, toen Cornelia alias Kneelie Boonstra uit Arnhem overleed. Ze werd 110. Ze was enkele maanden de oudste van Nederland, als opvolger van Anne Brasz-Later die in september 2020 overleed op 114-jarige leeftijd.

115 jaar

Ebeltje Boekema-Hut heeft nog een aantal jaren te gaan om als oudste ooit van Nederland te boek te staan. Die eer is tot op heden voor Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen die 115 jaar werd en in 2005 overleed.

De oudste vrouw van de wereld was Jeanne-Louise Calment uit Frankrijk die 122 jaar werd. Ze overleed in 1997. Momenteel schijnt er in Japan een dame te leven van 118 jaar en 238 dagen. Iets dichterbij, in Frankrijk, leeft een mevrouw van 117 jaar en 198 dagen. De oudste, levende man van dit moment is Bob Meighton uit Engeland. Hij is 112.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu