Eemsdelta krijgt nieuwe borden (en een deel van de oude borden wordt mogelijk verkocht)

Zeerijp ligt sinds 1 januari 2021 in de gemeente Eemsdelta. ANP

Een deel van de komborden in de gemeente Eemsdelta komt mogelijk te koop. De opbrengsten van de verkoop gaan naar de voedselbank Eemsdelta.

Het idee komt van de ChristenUnie. De partij diende samen met de PvdA en Lokaal Belang Eemsdelta een motie in tijdens de raadsvergadering van woensdagavond.

Wie nu door de gemeente Eemsdelta rijdt, wordt op verschillende plekken begroet met bordjes als ‘Welkom in de gemeente Loppersum’. Daar komt nog dit jaar verandering in: 260 komborden worden vervangen, zo’n 100 worden opnieuw bestickerd.

,,We vinden het heel mooi dat borden die niet meer gebruikt worden niet wegroesten in een kelder, maar bij bewoners komen die er belang bij hebben’’, legt Fractievoorzitter Ina Schenkel (CU) uit.

Appingedam en Loppersum wel, Delfzijl niet

Wat betreft de komborden (borden die aangeven dat de bebouwde kom begint of eindigt) worden circa 260 stuks vervangen. Het gaat vooral om borden in de voormalige gemeenten Appingedam en Loppersum. Voor de inwoners van de voormalige gemeente Delfzijl betekent het dat voor hen geen kombord beschikbaar komt, deze 100 stuks kunnen namelijk wel worden hergebruikt.

,,We hebben afgesproken dat de borden die we vervangen, naar de aannemer gaan voor recycling’’, zegt wethouder Pier Prins (CDA). Doet de gemeente dat niet, dan loopt zij daardoor inkomsten mis. Voor wat betreft vervanging van de grensborden moet nog een besluit worden genomen.

College komt met een voorstel

Of de gemeente onder de afspraak met de aannemer uit kan, moet worden onderzocht. Uiteindelijk ging de raad namelijk unaniem akkoord met de motie. Het college moet met een voorstel komen om de borden tegen een financiële vergoeding voor de inwoners beschikbaar te stellen. De meeropbrengst daarvan gaat naar de voedselbank Eemsdelta.

,,Misschien kunnen we de aanstaande nieuwe burgemeester de borden laten veilen’’, stelt raadslid John Veldt (Lokaal Belang Eemsdelta) voor.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu