Eemsmond kijkt alsnog naar gedogen bierketen

Gemeenteraad Eemsmond vreest averechts effect bij verbieden drankketen.

De gemeente Eemsmond gaat toch kijken of ze zogeheten ‘buurtketen’ kan gedogen als de jonge bezoekers bewijzen dat ze verantwoord omgaan met alcohol.

Dat zegde burgemeester Marijke van Beek donderdagavond toe aan de gemeenteraad. Die ging ondanks kritische kanttekeningen akkoord met nieuwe richtlijnen voor ‘keten’ en ‘hokken’ waar jongeren samen een pilsje drinken.

Huiskamerketen
Volgens die beleidsregels zijn met ingang van volgend jaar alleen nog zogeheten huiskamerketen toegestaan. Daar komen jongeren af en toe samen en regelen ze de drank bij toerbeurt zonder dat daar geld aan te pas komt.

Zogeheten buurt- en commerciële en buurtketen, die regelmatig open zijn en waar voor de drank wordt betaald, zijn straks echter verboden om drankmisbruik tegen te gaan. Volgens de raadsfracties is daarvan in de praktijk echter geen sprake.

Averechts effect
De raad vreest zelfs een averechts effect. Juist in de beslotenheid van huiskamerketen is er geen enkele controle op de hoeveelheid alcohol die jongeren gebruiken. Buurtketen hebben daarentegen vaak nog wel enig ouderlijk toezicht hebben en vervullen bovendien een sociale rol.

SP-woordvoerster Linda Visser pleit daarom voor een controlerende rol voor het jongerenwerk bij deze buurtketen. Burgemeester Van Beek wil kijken of ze binnen die voorwaarde wettelijk gedoogd mogen worden. Harde toezeggingen doet ze echter niet. De PvdA stemde daarom als enige fractie tegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu