Een 90-jarig ziekenhuis geeft zijn geheimen prijs

Het 90 jaar oude Lucas Ziekenhuis in Winschoten opende zaterdag voor iedereen de deuren. Ruim 1400 mensen gingen op ontdekkingsreis.

Veel belangstelling bij de demonstratie van een geboorte. FOTO HUISMAN MEDIA

Veel belangstelling bij de demonstratie van een geboorte. FOTO HUISMAN MEDIA

Het Lucas Ziekenhuis in Winschoten is zaterdag bezocht door meer dan 1400 mensen. Er gingen deuren open die anders gesloten blijven.

Het Lucas Ziekenhuis werd negentig jaar geleden geopend. Maar het is niet vanwege die verjaardag dat op deze zaterdag zo veel mensen door de gangen lopen. Het was zaterdag de landelijke Dag van de Zorg. ,,Daar doen wij aan mee en dat betekent dat iedereen een groot deel van het ziekenhuis kan bekijken’’, vertelt woordvoerster Ria Wubbels.

Geboortes, proefjes en testen

En dus is het een komen en gaan van mensen in de operatiekamers, staan veel nieuwsgierigen te kijken naar een geboorte, nagebootst met poppen. En wemelt het van de jongens en meisjes op de kinderpoli. Zij kijken met grote ogen naar alle proefjes en testen die de verpleegkundigen voordoen.

De 8-jarige Lisanne Slager uit Woldendorp is een van die kinderen. Haar moeder werkt in het ziekenhuis en vandaag mag ze, met vader en broertje, het werkterrein van mam verkennen. ,,Dat vind ik leuk’’, vertelt ze. ,,Ik ga overal kijken.’’ Ze heeft haar pop bij zich en die heeft een verbonden arm. Dat heeft een verpleegkundige net gedaan.

Taboe

Er zijn veel verpleegkundigen in touw om uitleg te geven. Ze vertellen hoe een nieuwe heup wordt ingezet, hoe in het hoofd van een mens wordt gekeken. Hun verhalen vinden gretig aftrek. Bij een oude man bijvoorbeeld die niet zo veel jonger dan het ziekenhuis kan zijn. ,,Ik heb hier wel eens gelegen, maar wil nu ook wel eens zien wat hier verder gebeurt’’, zegt hij en schuifelt dan verder, alleen en stilletjes.

Een beetje stil is het aanvankelijk ook in de kamer waar mensen chemotherapie krijgen. Op een bed treedt een pop op als patiënt. Marja Meijer werkt op die afdeling en is met haar collega’s aanwezig om tekst en uitleg te geven. ,,Er rust toch nog iets van een taboe op deze kamer en we hopen dat vandaag een beetje te doorbreken’’, zegt ze. En dan vertelt ze met veel liefde over haar werk, over de band die ze met patiënten opbouwt, over het plezier dat die patiënten toch ook maken in die kamer.

Volgend jaar kan ze dat verhaal misschien nog eens vertellen in datzelfde vertrek. Voor het laatst, want in 2018 wordt het Lucas Ziekenhuis vervangen door een nieuw hospitaal in Scheemda. Met die kennis lopen veel oudere bezoekers vandaag óók door de gangen. En daardoor, zo beluister je, ook met een beetje weemoed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu