Een VR-bril om te helpen bij psychoses: dit zien gebruikers (+video)

Dit zien gebruikers in de VR-bril. Beelden: UMCG

Therapie met een virtual reality-bril helpt patiënten met een psychose om te gaan met hun angst of paranoïde gevoelens. Dat blijkt uit onderzoek van ondermeer het UMCG dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Psychiaters van het UMC Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam en de Parnassia Groep lieten patiënten met een psychotische stoornis oefenen met een VR-bril. Ze liepen als het ware rond in een café, supermarkt, winkelstraat of bus en oefenden dan om naar mensen toe te gaan, gesprekken aan te knopen en initiatief te nemen. Zo konden ze in een veilige omgeving ervaren dat hun angsten niet nodig waren.

Achterdochtig

Mensen met een psychose zijn vaak achterdochtig en hebben de neiging andere mensen en drukke plaatsen te vermijden. Bij de 116 patiënten die meededen aan het onderzoek bleek dat hun achterdocht in het dagelijks leven sterk verminderde na zestien sessies in de VR-omgeving. De proefpersonen durfden weer dingen te doen die ze jarenlang niet aangingen, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Drie maanden later was dat nog steeds zo.

Cognitieve gedragstherapie

Volgens psychiater prof. dr. Wim Veling van het UMCG is de toepassing van VR in cognitieve gedragstherapie een waardevolle toevoeging aan de bestaande behandeling.

Nieuws

menu