Een aangespoelde tv, mag ik die eigenlijk zomaar meenemen? De regels over strandjutten

Het strand ligt vol met spullen sinds het enorme schip MSC Zoe haar containers verloor. Van schoenen en matrassen tot koelkasten en flatscreentelevisies, van alles is er te vinden aan de kust van de Noordzee. Maar mag je dat zomaar meenemen? Wat zijn de regels voor strandjutten?

De strandvonder (de burgemeester) is de baas

In Nederland kennen we de Wet op de strandvonderij . Daarin staat dat een strandvonder de baas is over alle aangespoelde spullen in de aan zee grenzende gemeenten. Die strandvonder is in de regel de burgemeester.

De strandvonder moet ervoor zorgen dat regels worden nageleefd. Zo moet hij of zij erop toezien dat de regels van de douane in acht worden genomen.

Melden wat je vindt

Wie iets van waarde vindt op het stand, moet dat in principe melden bij de politie of de burgemeester. Die bepaalt vervolgens wat er met de spullen moet gebeuren. Vlieland heeft als enige gemeente in Nederland een strandjutter in dienst. Op dit eiland is op de Vliehors een reddinghuisje te vinden dat gevuld en omgeven is met gejutte spullen.

Toch is er sprake van een grijs gebied. Het wrakkenmuseum op Terschelling stelt dat strandjutters illegale werkers zijn. 'Zij 'ontfermen' zich over zaken die niet de hunne zijn. Maar zij nemen het niet zo nauw met de regels van het spel. Regels zijn er om te worden nageleefd. Maar als regels worden nageleefd, is het uit met het spel. Ook met dat van de strandjutter.'

Inventaris opmaken

De strandvonder, de burgemeester dus, moet in principe zorgen dat er een lijst gemaakt wordt met alle aangespoelde zaken als er een situatie is zoals bij de MSC Zoe. Deze lijst moet openbaar gemaakt worden, zodat rechthebbenden zich kunnen melden.

Waardeloze spullen meenemen mag

Alles verandert als de spullen waardeloos zijn geworden. Dan gaat de wet ervanuit dat de rechthebbende er niets meer aan heeft.

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling - waar de meeste spullen aanspoelden - stelt dan ook dat meenemen in het geval van MSC Zoe mag, omdat de goederen toch niet meer van waarde zijn. De kans dat een televisie nog werkt na een tijd lang dobberen in zout water, is gering. En wie wil de nacht doorbrengen op een doorweekt matras?

Veiligheid

De burgemeester is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Wassink heeft ook al duidelijk naar buiten gebracht dat het openen van nog dichte containers verboden is.

Bij die containers is er een kans dat de spullen nog wel van waarde zijn. Bovendien mogen de containers uit veiligheidsoverwegingen niet door jan en alleman geopend worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Containerschip
menu