Een autoweg die CO2 ‘opeet’: landelijke primeur in Leek

Lichtreflectie op de Vondellaan in Haren: een techniek van hetzelfde bedrijf.

Een weg die de uitlaatgassen van auto’s die passeren meteen weer opeet. Te mooi om waar te zijn? Dinsdag begint de aanleg van de eerste CO2-absorberende weg van Nederland in Leek.

Het asfalt van de Mensumaweg tussen de A7 en de Noorderweg krijgt een behandeling, waardoor het nieuwe oppervlak niet alleen licht reflecteert, maar ook CO2 aan zich bindt.

De weg is na de behandeling beter zichtbaar bij schemer en nacht. Het contrast tussen de weg en de berm wordt er groter door.

‘Zo veel als een auto die 300.000 kilometer aflegt’

Lichtreflectie is al op meerdere plekken toegepast, CO2-absorptie nog nergens in Nederland. Het koolstofdioxide hecht zich aan het oppervlak en wordt zo onttrokken aan de atmosfeer.

Het betreffende wegvak in Leek is bijna twee kilometer lang. Het nieuwe oppervlak is naar verwachting in staat 40.000 kilo CO2 te onttrekken aan de atmosfeer. ,,Dat is gelijk aan de uitstoot van een gemiddelde auto die 300.000 kilometer heeft afgelegd’’, zegt Piet Zijlstra van het bedrijf PolyCiviel die de techniek ontwikkelde.

Voor Zijlstra is het extra bijzonder dat de aanleg dinsdag in Leek begint; zijn bedrijf is er gevestigd.

Uitdaging

Zijlstra begon drie jaar geleden met onderzoek voor de techniek. De uitdaging zat hem er vooral in het zo door te ontwikkelen dat het gebruikt kan worden op een weg. ,,Je hebt ook te maken met allerlei eisen. Dat het wegdek stroef moet zijn bijvoorbeeld.’’

Een samenwerking met Oosterhof-Holman Infra uit Grijpskerk zorgde ervoor dat het product nu daadwerkelijk in de praktijk te gebruiken is.

En wat als die 40.000 ton gehaald is?

Het nieuwe wegdek raakt verzadigd en dus ‘af’ als de 40.000 ton gehaald is. ,,We verwachten dat het 6 tot 8 jaar meegaat. Daarna is het mogelijk het te vervangen’’, zegt Zijlstra.

Op het wegoppervlak ontstaat een chemische reactie als auto’s passeren. Het CO2 wordt geabsorbeerd en verdwijnt in twee stoffen die volgens Zijlstra niet schadelijk zijn voor het milieu.

Vanuit Leek de wereld over

De toepassingen van PolyCiviel worden op meer plekken gebruikt. Los Angeles heeft bijvoorbeeld contact met Zijlstra en is vooral geïnteresseerd in de lichtreflectie. Het wegdek wordt er veel minder warm door en dat is interessant in gebieden waar vaak bosbranden ontstaan.

Nieuws

menu