Een busje dichteressen op pad in het Groninger land

Een busje dichteressen op pad in het Groninger land

Een groep van tien dichteressen maakte gisteren een minitour langs Bedum, Winsum en Zuidhorn, Ze presenteerden de bundel Poets!Vrouwen en droegen voor.

Een groep van tien dichteressen maakte gisteren een minitour langs Bedum, Winsum en Zuidhorn, Ze presenteerden de bundel Poets!Vrouwen en droegen voor.

Ze bakten een tijdje niks van de liefde, maar Renée Luth en Lilian Zielstra hielden er wel poëzie aan over. De dichteressen droegen hun verzen gistermiddag met een knipoog voor in de bibliotheek van Bedum. Dat deden ze in gezelschap van acht collega's, die het weer over heel andere dingen hadden; van pestvogels tot Griekse kosmos en van de oppas tot vrijheid.

Poets!Vrouwen

De tien poëten begonnen in Bedum niet alleen een minitournee door de provincie, het samenzijn betekende tevens de presentatie van de bloemlezing Poets!Vrouwen van Uitgeverij Monnier. Bundel en toer zijn een idee van Mineke Hoekstra.

Zij vond dat het tijd werd Groningse dichteressen voor het voetlicht te halen: ,,Het viel me op dat het vooral mannen zijn die in de prijzen vallen. Terwijl er zoveel talentvolle vrouwen in de provincie zijn.''

Dat er inderdaad nog een wereld te winnen is, bleek in Bedum. De bewoners van Bedum lieten een fraaie kans liggen om de geschiedenis in te gaan als de plek waar de zegetocht van de dichtende dames begon. Incluis de tien optredende poëten waren er zeven andere geïnteresseerden in de bibliotheek. Ondanks dat de entree gratis was.

Uit de bundel

De paar andere gasten die er rondliepen onderbraken de zoektocht naar nieuw leesvoer ook niet om te luisteren. Het deerde Hoekstra geenszins: ,,Je moet ergens beginnen en inderdaad: als je niks organiseert, gebeurt er ook niks.''

De dichteressen lieten zich evenmin van de wijs brengen. Ze tuigden de geluidsinstallatie op, deelden een krentenbol zonder kaas en dronken een kop thee. Een voor een droegen ze twee gedichten voor, soms uit de bloemlezing en soms niet.

Of, zoals Trix Giebels het verwoordde: ,,Ik lees niet uit de bundel. Ik had er niet bij stil gestaan dat dat ook kon.''

Krap aan

Dat het tijdschema krap was, bleek toen direct na de laatste woorden van Zielstra, even na half drie, geluidsinstallatie, boekjes en dichteressen weer in het busje werden geschoven en de groep naar Winsum toog, alwaar het gezelschap om kwart over drie werd verwacht.

Na Winsum volgde vrijdag nog Zuidhorn en zaterdag werden Haren (13.00 uur), Veendam (14.15 uur) en Winschoten (15.30 uur) aangedaan. De minitournee wordt zondag (14.00 uur) afgesloten op de Vismarkt in Groningen, tijdens de Culturele Zondag.

Tammy Blue tijdens haar voordracht in Bedum. Foto Geert Job Sevink

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu